Evo me opet 🙂 Avgust i septembar nisam vam bila tu mačići, ali u oktobru se našlo par stvari koje su mi se dopale pa evo vam moje (random) preporuke šta raditi, pročitati, jesti i videti (u Beogradu). Kao bonus, ovog puta imate i gde da ne idete ako baš ne morate 🙂 Hajde da vidimo šta mi se svidelo (a šta ne) u prošlom mesecu:

1 Knjiga Voli me više od svega na svijetu Mire Furlan

Ne sećam se kada me je neka knjiga ovako pomerila, ne da je fantastična nego Mirina knjiga bi po meni morala da bude uvršetna u obaveznu lektiru, da je ono baš svi pročitaju, iako je mnogi neće razumeti, ali će naći sigurno bar nešto što iz te knjige mogu poneti. Za sve generacije, za sve nacije, njena je naracija pitka, sarkastična, duhovita i gorka, njen je život haotičan, njena je svaka rečenica za promišljanje, a opet tako jednostavna. Preporuka kao kuća!

 

2 Prošli životi, korejsko američki film

Gluma, scenarijo, režija, scenografija i najvažnije priča – sve je u ovom filmu sjajno. Film je tematski ljubavni u kome se prati priča glavne junakinje koja se iz Koreje seli iz Ameriku i nakon par godina stupa u kontakt sa svojom prvom ljubavlju, ali dublje govori o tome koliko naši prošli životi mogu uticati na sadašnji. Više nego topla preporuka, ovaj film je i kandidat za Oskara, a The Guardian, Daily Telegraph i Rolling Stone hvale film nazivajući ga najboljim filmskim ostvarenjem 2023 (ovo sam izguglala, ali je zaista super).

3 U srcu Zemuna – Belvi pub

Belvi pub je sakrivena bašta u srcu Zemuna, i znam da vam ta informacija ne treba u novembru i meni je krivo što ranije nisam došla, ali je tako lepo da ne mogu da ga ne spomenem. Skriveni prolaz vodi u baštu gde je svuda oko vas drveće, a ispostaviće se da je ovo pab sa (više nego pristojnim) burgerima, ali ono što je najlepše je sam lokal gde je više nego ugodno popiti piće (rade posle 12h, da ne pomislite kao ja da možete da zabodete jutarnju kafu).

4 Topla jabuka na Savani

Savana možda nije najlepši kafić na Zemunskom keju, ali je definitivno autentičan, pomalo fucnut što mu dodaje na šmeku, i svakako je lepo sesti. Osim čuvenih kokica (koje ovde idu uz gledanje tekme i velikog ekrana), tu može da se popije i topla jabuka – toplo jabuko piće sa cimetom i karanfilićem koje je prava pesma za nepce na reci u hladnije dane.

5 Njoke sa bademom, spanaćem i sušenim šljivama u Tezgi

Kad smo već kod jabuke, obožavam ceđenu jabuku u Tezgi 🙂 Tezga vam je nekako must kafić ako ste gradski lik, zna koja ekipa sedi, ja lično nisam oduševljena jer mi je uvek prezagušljivo od dima ali volim da sednem u bašti. Nego, skoro sam probala njihove njoke sa bademom, spanaćem i sušenim šljivama, mamma mia kako su bile dobre, evo samo preporuka to da probate, mada im je kuhinja generalno okej i fino se papa. Inače, na slici je neki ovčiji sir u panceti, njam njam.

6 Kreativno pisanje za početnike

Moram da opet hvalim svoga konja – u pitanju je priručnik za kreativno pisanje koji se krčka već neko vreme, a sada je i blizu otelotvorenja 🙂 Pogledajte na ovom linku o čemu se radi i budite prvi koji će naručiti svoj primerak 🙂

Bila sam da vi ne biste morali:

Ne idite

Osam coffebar

Od toga da se ne priča srpski (ne znam zašto se ne priča srpski u Beogradu, ne sećam se da sam u bilo kojoj zemlji bila primorana da naručujem da tuđem jeziku), do loše (i skupe) kafe i kolača (ali ne fajn dajning, već glupog kolača) koji pretenciozno košta 650 din. Msm ne hvala.

Luff gelato

Da, da, sladoled im je super ali evo na slici možete videti količinu te kugle za 2,5 e, u centru Rima me košta manje, a duplo je bolji i 5x više stave. Hvala ali ne.

Ovo je jedna kugla. Ne, nisam liznula ni malo.

Može a i ne mora

Kabinet brewery 

E da vam kažem da sam crkla da odem, svi influenseri tamo, iako je Kabinet zapravo jedna zaista lepa livada na Kosmaju, ali da vam kažem ništa spec. Najveći minus je premalecni šank sa 1 osobom koja služi (a ima prostora za bar 3), gde se po 20-45 min čeka red (bespotrebno). Pivo ne volim, pa ne bih da sudim, a da li bi mi ovo bilo zanimljivije da je vinarija, hm, verovatno da da, ali i dalje mislim da je skupo (burger 920 din, a ništa spec, čizkejk 420), plus vam treba za gorivo i naravno jer ste trendseter morate da rezervišete. Msm, ako baš nemate ništa drugo da radite, ali mislim da imate. Evo ispod kako nam je bilo:

Pizzagram

Veliki fan i poštovalac Paquitovog instagrama, zaputim se ja put Pizzagrama u Ušću. Pizza je preskupa, odmah da znate da ja kapiram sve ali jbg. Nego, sam ukus mene lično podseća na detinjstvo, to su te pice koje smo kao mali jeli u Veneciji i Trstu, ali mislim da se prosečan srpski živalj u tome pronaći neće. Možda su na Vračaru bolje, javim.

Do sledećeg posta mačići, šaljem vam jedan

pozZ iz trenutno kišnog Bga

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment