– Nikada više ne bih mogla da uzmem ljubimca. – rekla sam Vladimiru dok sam posmatrala dve mačke koje su se hedonistički prevrtale na travnjaku.
– Nikad sebi ne bih uskratio petnaest godina ljubavi za dve nedelje tuge – odgovorio mi je.
Samo?! – pomislila sam – Samo dve nedelje?
Mom srcu fali jedan deo i dan danas pa mi se činilo da te njegove dve nedelje nikako da prođu… Ili sam samo razmažena pa sam tugu vukljala kao slinu? Endži je imala skoro šesnaest godina, što je više nego solidan životić, i trebalo bi da sam srećna. Mozak se slagao, ali nerazumni deo mene je često želeo da ima vremeplov.
Želja za teleportacijom u prošlost me je hvatala nesnosno, kao zubobolja, na najneočikivanijim mestima. U gužvi u autobusu, u sred predavanja na kursu ili bi mi sekla zalogaje za vreme večere sa prijateljima. Pretrnula, ulazila bih u vremeplov, hitro i drhtavo kucala datum i po izlasku, trčala kao u filmovima, i ne bih dozvolila da joj stave masku za uspavljivanje na glavu. Nemoćno bih pokušavala da se iskoprcam iz tog osećaja, kao u lucidnom snu, mazeći svoju kerušu ne samo još jednom, već mnogo puta.
Rešenje sam donekle, našla a ove dve mačke bile su samo još jedan od mojih kratkotrajnih udaha ljubavi. Naime, prepredeni deo mene uživao je u lutajućim ili tuđim životinjama i kad god bih imala priliku, svako lutajuće kuče je bilo moje neko vreme. Ili bih nečiju mačku strpljivo pripitomljavala dok ne bi došla da mi sedne u krilo, a onda je mirne duše ostavljala onima koji će jednog dana izgubiti deo srca. Bila sam lopov kratkotrajne nakolonosti, kradljivica maženja i predenja, narkomanski se utapajući u svakoj dlaci, šapi i njuški koju bih srela.
Vladimir je prekinuo tišinu.
– Ljudi mi se ne javljaju na telefon kad ih zovem… Znaju da hoću da im uvalim neku mačku. Pre bi mi se javili ovi što mi duguju lovu.
Setila sam se priče o Aleksandru Makedonskom koji razbija nove, novicijate vaze koje je dobio, jer ne želi da ih jednoga dana izgubi. Svaka ćelija mi se iznova zgrčila zbog drhtavog osećaja nemoći da imam vremeplov.
– Nemoj da me zoveš Vladimire.

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment