Moje random preporuke nastavljaju se random redosledom – nisam vam ništa pisala 3 meseca ali sam zato vredno skupljala mesta gde se dobro jede, knjige koje treba da pročitate, filmove ali i podkaste 🙂 Evo dakle preporuke šta raditi, pročitati, jesti i videti– a na kraju šta baš i ne morate da radite ako ste razmišljali… Let’s go!

Pizzerija Settimana na Vračaru

Settimana je sigurno u top 5 pizza u gradu – ali bonus poeni idu za fantastične detalje kao što su custom tanjiri i makaze i čaše sa logom kao i sveže cveće za stolom (i aparat sa ledenom kafom) a da ne spominjem uslugu koja je bila neisfolirano ljubazna + dizajnerski sjajan prostor. Bukvalno svaka čast za Settimanu. Koju god da pizzu naručite, nećete pogrešiti – a obavezno zabodite i pistać tiramisu.

Pizzerija Giovanni u Gračaničkoj

Jednako dobra kao Settimana (mada Settimani dajem prednost zbog detalja i meni lično boljeg tiramisua sa pistaćima), tu je i Giovanni’s pizzerija u Gračaničkoj. Pizza se ne seče makazama ali se proždire munjevitom brzinom koliko je predobra.

Kafe-bistro Mali Prag

Iskulirana kafiterijica u Kraljice Natalije – Mali Prag vam je simpatično mesto da popijete kafu i možda uživate u nekom slatkišu – oni kažu da su i sezonski bistro – svakako je fino mesto da svratite preko dana.

Splav Suvenir

Nisam bila ljubitelj Suvenira jer su mi 2x bili neljubazni pa sam ih hejtovala, ali znamo svi da je Suvenir naravno dizajnerski savršen splav, uz neosporno fantastičnu klopu – probajte pljeskavicu šefa kuhinje ako volite tartufe – ili suvenir kolač koji vidite na slici (musasto topljenje).

Restoran Prekoputa Proleća

Prekoputa Proleća je verovatno jedno od THE places to be in Belgrade – i sa razlogom – enterijer, gradska ekipa i odličan meni koji potiče iz Filtera (ista ekipa drži restoran). E sad, da, sve je super, iako je nemogućnost rezervacije dosta diskutabilan, dakle možete da nađete mesto ako vam se posreći a usluga je nekako na mahove zbunjena. Svakako, hrana savršena i malvazija baš po mom ukusu.

Sweet & Green, Novi Sad

Meni je Sweet & Green super simpatični dajner sa zdravom hranom (dakle nije baš restoran) – imate opcije da napravite sopstveni miks salata i salato obroka uz zdrave potaže, a cene su im priuštive. Banite ako ste u NS.

Nije hrana ali obavezno probajte

Priručnik Kreativno pisanje za počenike

Ako želite da probudite svoj spisateljski potencijal i upustite se u magiju pisanja, evo jedne knjige koja može da vam pomogne! Nakon 10 godina vođenja bloga o kreativnom pisanju (sa preko 34 hiljade poseta godišnje) i 6 godina kursa pisanja, konačno je došao na red i PRIRUČNIK ZA BUĐENJE MAŠTE 🙂 Ovaj priručnik ima 6 delova i uz svaki imate vežbu za pisanje i razmišljanje. Čak iako nikada niste pisali, ovaj jednostavni priručnik će vam pomoći. Uz vežbe o pisanju, imate i 7 tema za pisanje. Za samo nekoliko dana, imaćete završeno čak 7 priča što će to sigurno biti korak ka vašem (boljem) pisanju.

Sonos Roam zvučnik

Sonos ja zovem Bang & Olufsen za siromašne, mada nije baš tako – da, cena je priuštivija a kvalitet odličan, ali ni ne manjka za Olufsenom u smislu skandinavski lepog, jednostavnog dizajna i odličnog zvuka. U principu, htela sam JBL-ov Flip, ali sam skapirala da za mrvu više para dobijam 10x bolji uređaj: Sonos Roam ima i wi-fi i bluetooth povezivanje, što znači da možete da skrolujete po Instagramu dok slušate muziku, a štedite i bateriju, skroz je vodootporan + imate voice comand pa vaš Sonos može da pušta muziku koju želite, kaže vam koliko ima sati, postavi alarm, ugasi se itd. (JBL nema ni wi-fi, ni voice comand). Uglavnom – zaista oduševljena za uloženo pa ako tražite ovako nešto, imate i više nego moju preporuku.

The Banksy story – audio serijal o svemu što (ne) znamo o Banksy-iju

Priču o tome kako je Banksy prošao put od žvrljača grafita do internacionalne umetničke ikone možete poslušati na ovom linku. U pitanju je serijal audio epizoda koji je njegov fan napravio sa ljudima koji poznaju Banksy-ija, a epizodama dominira Steph koja je usko sarađivala sa njim. Meni lično fenomenalan serijal – kao i svi serijali koji umetničko-kulturni program BBC-ija propagira.

Put u Portugaliju tj Lisabon i Porto

…ceo putopis sa preporukama imate ovde.

Ponovila sam

Fast food Thyme 

…koji se sad otvorio i u Rajićevoj i ponovo zaključila da je savršen – burgeri naročito.

Probala sam da vi ne biste morali:

Ne probajte

Lažljivi svet odraslih, Elena Ferante

Odmah da vam kažem – nisam je pročitala do kraja i da, ovo je prva knjiga nakon maestralne Mire Furlan. Ali, 120 strana into the book, nekako se sve sporo i ništa ne dešava, i koliko mi je tetralogija Moja genijalna prijateljica držala pažnju, toliko me je ova žvakala kao žilavo meso da bih na kraju odustala i nisam je pročitala.

Birds Beograd

Možda sam uobražena, ali nešto mi je pun kufer ruskih restorano kafića – okej, verovatno im Beograđani i nisu ciljna grupa, ali ne mogu u rodnom gradu da sedim u kafiću u kome se ne priča srpski – možda bi sve i bilo okej da nisu cene nabiflane (bez nekog osnova), gužva je kao da daju za džabe i ne znam, meni se ne dopada.

Može a i ne mora

Kafiterija Single Origin

Nisam ljubitelj industrijskog dizajna nikad ni bila a sad mi je već odavno prevaziđen + kafa koju su nam doneli je bila pregrejana i kisela (a tražili smo sve samo ne citrusnu). Na sve to, sam kafić je na nekom ćošku koji meni deluje kao da je raj za auspuhe – ali možda vredi probati sesti još koji put.

Film Barbi

Okej, scenografija i gluma su savršeni, uz detalje koji zaista podsećaju na Barbiku lutku – npr kako leži, onda Barbi kojoj je isečena kosa itd. – ali sama radnja je njah, nisam baš nešto oduševljena. Jasno mi je da je morala da bude feministički obojena priča, ali možda nije ni morala, možda je moglo i bez toga, ili makar bez potpaljivanja rivaliteta između Barbi i Kena jer mi se to baš ne dopada.

Do sledećeg posta mačići, šaljem vam srdačan

pozZ iz trenutno Bga u minusu

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment