Mačići dobrodošli u drugu epizodu mog putovanja gde smo nakon Zagreba, Ana i ja sletele u Napulj negde oko 7 izjutra, ali nismo bile umorne iako nismo mnogo spavale i onda smo otišle da šetamo po Napoliju, ma sad ću sve da vam pričam, nego da znate da ovaj post donosi dogodovštine iz Napulja (uz moje preporuke na kraju ofkors), i da ovaj grad morate da posetite jer je neviđeno zabavan, Gete je lepo rekao Vedi Napoli e poi muori, okej ne morate da mrete mada je baš mesto koje ćete ili mrzeti ili voleti i ja sam se toliko oduševila da sve ljude na planeti želim da pošaljem tamo da vide kako je najbolji. Andiamo!

25. mart: Welcome to Eatily

Ono što prvo primećujem jeste arhitektura; zgrade su zbijene i grad ima morski vajb, sa sve prostrtim vešom između zgrada + plavo bele trake koje se protežu po celom gradu, uz grafite ili slike Maradone svako malo, ali i religijske instalacije (ako mogu tako da ih nazovem), tj statue ili predmeti koji slave Isusa ili Mariju ili možda pak zaštitnika grada Đenara, o kome će reči biti malo kasnije, ali i velike šarene umrlice po zidovima (da, dobro ste pročitali).

Uglavnom, na prvu Napulj je neviđeno prljav (i od Beograda prljaviji ako je za poverovati), ofucan, svuda smrdi na pišaćku, sve zgrade su išarane i stare, saobraćaj je na ivici nervnog sloma jer ulica ne može da se pređe, ali ono bez zezanja ne može da se pređe, što kaže Ana jedini razlog zašto te ne pokupe jeste da te ne bi odrobijali, i svi voze skutere po tim uskim ulicama, trube, viču, voze kao ludaci i sve je jedan sveobuhvatan haos. Ipak, upravo zato što je sve papazjanija onda je grad neodoljiv i tvrdoglavo svoj i neviđeno zabavan i sav u ovo-ću-pamtiti-ceo-život prizorima – kao dete koje je harizmatično i lepo a razmaženo i samo pravi sranja – al’ nekako moraš da ga voliš 😍

Vikend je i turista je milion, što iskreno nisam očekivala, ko će bre u Napulj mislila sam naivno, ali sad shvatam da bih u Napulj išla uvek i zauvek. Mi smo ostavile torbe u smeštaju a zatim otišle da se šetamo a kada kažem šetamo mislim odemo na spešalti kofi, kao i uvek. Našle smo Caffe Sansone, super kjut mestašce, kafa naravno top, ali u oči mi je upalo da je barista izneverovao da Ana ne želi kroasan uz kafu, pa sam ga ja brže bolje uzela jedan sa punjenjem od pistaća, a možda bolje i da nisam jer sam odmah zatim uzela još jedan od čokolade i verovatno bih nastavila da ih uzimam da mi je želudac dovoljno veliki. Ono što ću shvatiti kroz par dana jeste da Napulj nema slane pekare iako ima pekare na svakom koraku, ali to su pekare sa slatkim pecivima i slatkišima, uglavnom testastim sa sirom tipa rikota, ali sve ono za seču vena koliko je dobro, tako da je dobro što ne živim tamo jer bih postala debela Italijanka.

Cafe Sansone

Nakon kafe, odlučile smo da se spustimo do mora i radovale se plavoj tekućini pred našim očima kao da nismo nikad videle more u životu (a podsetimo se, pre samo 20ak dana sam ga videla u Nici). Idemo do mora, lungomare  je šetalište uz more, gde ćete primetiti tvrđavu Castel Nuovo (a postoje još dve u gradu, Castel Sant’Elmo i Castel dell’Ovo). U tvrđavu ne može da se uđe ovaj put, ali može na to polu-ostrvce pa sednemo na sunce i gledamo na Vezuv. Od Santorinija imam neku fiksaciju u vezi sa vulkanima, pa sam oduševljena što gledam na vulkan, a vidi se i Kapri, i eto u prvih 2 h u Napulju sedimo na stepenicama uz more, sunce je i život je super.

E sad, ovde moram da se zaustavim i ispričam da sam na netu pročitala kako je ispod ovog utvrđenja pronađen i skelet krokodila – što je potvrdilo legendu da je dok je Castel Nuovo funkcionisao kao zatvor, doveden krokodil s Nila koji je zastrašivao zatvorenike koji bi pomislili da pobegnu. Zašto je krokodil važan, saznaćete malo kasnije, sada još uvek sedimo na suncu i divimo se moru i Vezuvu u pozadini.

Nakon gušterisanja, idemo u smeštaj i shvatamo da imamo najbolji pogled na svetu kroz mini terasu (ne mogu da vam kažem koji je smeštaj žao mi je, plašim se da mi ga ne ukradete), a onda idemo da probamo tu čuvenu napuljsku pizzu. Pošto je vikend, na izvikanim mestima je gužva, pa ulazimo u prvu piceriju koja nam je pala za oko, zove se Insolito (a kasnije smo shvatile da ima ocenu 4,7 na guglu). Na sve sam se spremila, ali da je pizza ono što je u Napulju zaista nisam. Naručile smo pizzu Dante sa mortadelom, pastom od pistaća i mocarelom i naravno, pizzu Napoli sa inćunima, kaparom, bosiljkom i maslinama. Dakle, 25. mart 2023. neka se obeleži kao dan kad sam ZAISTA probala pizzu i poželela da mrem na mestu od miline, šta je ono mačići moji, bolje mi je bilo sve ove godine u življenju u zabludama od pizza, sad kad sam saznala šta je PRAVA stvar, patiću do kraja života i nijedna pizza nigde neće biti to-to.

Zatim smo krenuli da probamo njihove čuvene sfogliatelle na najboljem mestu u gradu (testasti slatkiš sa sirom – postoje 2 vrste, lisnati i tvrđi), ali ja sam usput pojela jednu verziju toga jer sam alava, srećom pa smo u najpoznatijoj sfogareljinici (ili kako se već kaže) Sfogatelle Calde Arranasio čekale 45 min i uzele sve što smo videle u izlogu, tako da je želudac mogao da odmori, ali i to sam jela čim sam se opasuljila i onda mi je čuka preskakala od šećera. Sfogatelje su mi se uglavnom dopale, možda ona tvrđa više, ukus je kao neki najlepši kroasan (mada to mi je greota da kažem jer nije kroasan) sa filom. Osim ovoga, ovde je popularna i ta baba, isto slatko pecivo (gnjecavije, koje se polije rumom i nije punjeno) koje je meni malo preslatko ali sve je njam.

Onda smo se izvalile jer nas je umor ipak stigao, i neka sam ja došla u Italiju da izvršim palatalizaciju iz jedi, moli, voli u jedi i moli se da te neko voli posle hrane ovde, i jos neka uđe u zapisnik da mi je Napulj na prvu nevidjeno hot, ono mrnjau, dođi vamo hot, sve je neuredno i tako prezabavno a još ima i more, oh Italijo, che cosa da fare, pomeriću let zbog tebe (jesam, naravno da jesam).

 

26. mart: krokodil pobedio Benksija

Svanuo je sunčani danić u Napulju i mi smo odlučile da ga iskoristimo na max. Prvo smo malo prošetale do Galleria Umberto I, jednog lepog tržnog centra, a onda otišle da popijemo kafu u najkultnijoj kafani u gradu. Gran Cafe Gambrinus postoji 150 godina, i ovde su sedeli Hemingvej, Oskar Vajld, Angela Merkel (i nas dve), a ono što mi je bilo zanimljivo jeste da predsednik države svakog 31. decembra ovde doručkuje. Konobari su stara garda, vidi se da je za njih ugostiteljstvo zanimanje sa školom, kafa je odlična, bašta top a unutra imaju i salu za ručavanje i još 300 slatkih čudesa. Kapućino je bio 5.5 e ali stvarno je ugođaj sedeti ovde.

Zatim smo šetali, u Napulju je na ulicama uvek neka svirka/ žurka, pa recimo imate performans sredovečnog muškarca koji peva sa svoje terase a kantica za ubacivanje love mu visi sa užeta. Ako ne gledate svirku, onda gledate religijsku povorku koja liči na rejv povorku, grafite ili religijske postavke koje su na svakom koraku; hoću da kažem, svuda je baš živo i gužva, ali taj šareni haos deluje zabavno, a i kao što rekoh, Napoli ili volite ili mrzite. Onda smo otišli da vidimo Benksija, o da, da, u Napulju ima njegov grafit Madona sa pištoljem, i ja sam bila – malo je reći – fascinirana. Madona je predivna, pipnula sam zid koji je i Benksi pipnuo, a grafit je zaštićen neprobojnim staklom nakon peticije gradskim vlastima. Ono što me je najviše iznenadilo jeste da nije uopšte bilo gužve kod grafita iako je bio vikend.

Dalje smo otišli u Napuljsku katedralu, Duomo di Napoli, gde se nalazi bočica sa krvlju Sv. Đenara, zaštitnika Napulja. Tri puta godišnje bočica sa zgrušanom krvlju se iznosi pred javnost pa se uz pomoć molitve pretvori u tečno stanje; veruje se da ako krv ostane zgrušana, Napulj će doživeti katastrofu. Naravno, naučnici su lako pokazali kako se ovaj trik hemijski sprovodi, ali je svakako možete biti religiozni i bez čuda. Krv dakle ne možete da vidite (osim 3x godišnje), ali je katedrala lepa a ono što je meni zanimljivo bilo je da je ulaz u katedralu dozvoljen i psima.

Zatim smo zabole neku sunčanu terasu Palazzo Petrucci Pizzeria, i odlučile da probamo isto tako tradicionalnu pohovanu pizzu i jednu sa Mišelinovom zvezdicom, jer se podrazumeva da za sve vreme boravka u Napulju jedeš pizzu, jer je toliko dobra (ja inače nisam neki zaluđenik za pizze, samo da se zna). Pizza je naravno bila savršena, pohovana isto fina (znači nije kalcona, već baš pohovana pizza). Posle sam jela neki sladoled od bufalo mleka koji su mi kao preporučili, ali pošto nije ni blizu onom u Rimu, nisam bila baš oduševljena iskreno i neću preporučiti.

Onda smo otišle na plažu Mappatella Beach uz bocu vina, koju smo pile iz espreso papirnih čašica, i odlučile da se popnemo do Belvedere San Martino, koji se nalazi pored utvrđenja Sant’Elmo i samostana San Martino. Ovo je podrazumevalo penjanje i penjanje i penjanje… I još penjanja, jer po celom Napulju su stepenice koje vode na vrh grada, mislim, tu su i naseobine, kuće gde neko živi, ja ne znam kako se oni penju tuda. Sat vremena penjanja (bez stajanja) kasnije, došle smo do najlepšeg vidikovca. Ceo Napulj se vidi odavde i Vezuv pliva u bojama zalaska, zajedno sa morem i Kaprijem i deca igraju fudbal oko samostana i sve je nestvarno. Možda je čak još lepše kada se za 20ak min spuštate stepenicama na dole, ka gradu, gledate Napulj pred sobom i onda shvatiš da se obožavaš sa životićem.

Uveče smo imale snage za još jedan aperol, pa smo prvo svratile u Oak Napoli, što bi verovatno postao naš rezident kafić da živimo ovde, a onda i u Keste, najkul mesto u gradu, tako je bar rekao Gugl, ali nije ni lagao, stvarno izgleda super, ima neko dvorištance ispred i lampice i iako je nedelja, Napuljske ulice vrve od ljudi, ne čak ni omladine, već ljudi koji se druže i baš je živo.

E sad, najbolji deo tog dana nije bio što sam videla Benksija uživo, ni kasniji zalazak sunca nad Vezuvom, ni bogami kad sam jela pizzu sa Mišelinovom zvezdicom na terasi sa pogledom, ni kad smo na plaži na suncu otvorile bocu pa pile iz espreso časica, niti kapućino na najkultnijem mestu u gradu gde je i Hemingvej pio kafu, a ni sladoled od bufalo mleka niti kad sam pila aperol u najkul mestu u gradu – ne, ne, ne, najbolji deo dana je kada sam posle boce vina u taksiju odlučila da je idealno vreme da vežbam svoj (bože me sakloni) italijanski i najljubaznijem taksisti na svetu koji nam je davao istorijske podatke o gradu, htela da pokažem kako i ja znam ponešto o Napulju i objašnjavala kako je ispod tvrđave pronađen skelet krokodila koji je plašio zarobljenike, a Ana se trudila da se ne upiški od smeha a ja mrtva ozbiljna tražila pomoć prijatelja i, naravno, reč za krokodila i skelet na italijanskom pa kad me je on razumeo, i ja se zamalo nisam upiškila ali od sreće pa kad sam shvatila uzrok svoje radosti, onda mi je sve bilo smešno a najviše kad mi Ana tokom dana samo dobaci “coccodrillo… skeleton” 🐊💀

27. mart: Cuore di Napoli

Dan je bio malo kišan i malo vetrovit, i mi smo se odlučile za chill upoznavanje Napulja (danas kao lokalke, dok smo juče bile turisti). Krenule smo ujutru do Napuljskih katakombi Sv. Đenara, zaštitnika Napulja koji je u 4 veku sprečio erupciju Vezuva. Inače, siroti Đenaro je obezglavljen pri progonu hrišćana sa samo 29 godina, i na slikama je uvek bezbrad, u plavo beloj odori. Katakombe su na dva nivoa, starije iz 2 veka i novije iz 5 veka, u njima nema kostiju (iz higijenskih razloga), a ovde se nalazi oko 8000 grobnica, podeljenih u 3 kategorije: za bogate (sa lukovima i slikama), na zidovima za srednju klasu i na zemlji za siromašne. Meni je zanimljivo da biste posećivali grobnice voljenih, morali ste dakle da siđete u zemlju, simbolički osvešćujući i sopstvenu smrtnost.

Inače, mošti Sv. Đenara se nalaze u napuljskoj katedrali (sećate se, tamo gde je krv). Ovde se nalazi samo grobnica, a grobnice u njegovoj blizini su naravno bogataške, ili od (sirote) dece. U starijim katakombama ima paganskih simbola ali i predstavljanja biblijskih prizora (anđela ili Adama i Eve). Jedan od paganskih grobova ima latice i ruže i pauna (staviću fotografiju); pretpostavlja se da je bila porodična grobnica koja bi svoje stanare dočekala u ovakvom okruženju pri buđenju na drugom svetu. Inače, upad je 10e i važi za sve napuljske katakombe (ima ih nekoliko).

Pošto je ovo spor, chill (a i oblačan) dan, idemo nakon katakombi u najbolju piceriju u gradu Gino e Toto Sorbillo, to kažu svi ovde a i Gugl – i uvek se čeka red. Pošto je radni dan, čekamo oko 30ak minuta. Nazivi pizza su po njihovim rođacima (pošto je porodična picerija, kao i sve ovde), i po preporuci konobara uzimamo neku sa pestom (onako, nisam bila baš zadovoljna, mada se u Napulju lako razmaziš) i margaritu sa bufalo mocarelom (apsolutno savršena, nema greške). Meni oduševljava činjenica da je margarita, najbejzik pizza u istoriji pizza u stvari jedno remek delo, jer je sve savršeno, od šalše do sira i testa i napuljsku pizzu ću sanjati i spominjati u memoarima. Onda sam uzela i dezert, čisto da mi ne pobegne neki gram sa guzice, kao neki krem od pistaća, koji je isto bio naravno savršen.

Zatim smo malo iskulirali u našem smeštaju sa najdivnijim pogledom, pa se šetale i upijale grad jer sutra idemo na Kapri a prekosutra već za Rim. Usput sam probala još jedan njihov slatkiš Pastiera, nisam baš nešto pala na dupe (ali već sutradan hoću kada otkrijem nešto nesvakidašnje), pa smo opet otišle u pizzeriju Pizzeria Di Attilo (ova pizzeria je naj naj po Ju Tjubu), naravno pizza je savršena ali mi smo se precenile i sirota konobarica nije mogla da veruje da smo pola ostavile, pa smo joj rekle da spakuje za poneti (a verujte mi, ima posebne čari u ohlađenim pizzama). Onda smo se spakovale u krevetić jer u 6:40 smo ustajale za jednu moju životnu želju koju sam htela da posetim 🙂

28. mart: Kapri: nekad reči nisu dovoljne

I dalje mi treba da shvatim da sam ZAISTA bila na Kapriju s obzirom da sam to dugo baš želela ali ako laže koza, ne lažu slike. Dakle, u 9 ujutru smo se ukrcale na katamaran koji nas je vozio na Kapri, mondensko ostvro na 50ak minuta vožnje od Napulja. Nije sezona, ali to ne sprečava da kapućino bude 5.5e na najglupljem mestu na ostrvu a čuvena uspinjača ne vozi iz luke do grada Kaprija, Kaprićani su polu nadrkani, izgledaju luđi od Napuljana, vidi se da im nije sezona i sve im je mrsko, još su tu došli neki turisti koji bi nešto, ali je ostrvo svejedno divno pa mogu da zamislim kako je u sezoni; uglavnom, umesto uspinjače uskačemo u mini kombije/autobuse koji su kao iz Ko to tamo peva.

Stižemo dakle do grada Kaprija, sve je nekako u znaku limuna, tj suveniri su plavo žuti, i grupice turista šetkaju i dive se, a Ana i ja se priključujemo jednoj Grčkoj ekipi i puštamo da nas malo šetaju po ostrvu. Grci nas tako odvode u jedan lepi vrt Giardini di Augusto, koji osim cvetnog okruženja ima i dobar pogled na čuvene dve stene Kaprija. Upad je 2.5e.

Posle Kaprija idemo na Anakapri, tako nas je naš Grčki vodič savetovao (kome smo dale ime Jorgos), a ovo je deo Kaprija gde ovo Ana ili A označava da je nešto iznad Kaprija (slično kao što Antipaksos označava preko puta Paksosa). Mirniji je, manji a naš vodič Jorgos kaže i lepši, ja evo ne znam, meni je sve lepo, a najviše kada ovde nalazimo kafić Bar Grotta Azzurra Anacapri 1970 na suncu i pijemo Kapri špric: varijantu šrpica samo sa limonćelom.

Onda se vratimo na Kapri, ugledamo stepenice i naravno odlučimo da se penjemo, jer Ana i ja očigledno imamo neku mazohističu sklonost ka penjanju stepenicama, mada sva sreća da jesmo jer smo pronašle predivan vidikovac koji gleda na Kapri i opet njegove čuvene dve stene. Nakon vidikovca, našle smo dreamy restoran Verginello koji opet gleda na ceo Kapri, pogled neviđen, pa smo naručile kapreze salatu (ofkors) ali i lignje i domaću pastu sa morskim plodovima, i pokušavale da se setimo šta sve postoji KAPRI (Kaprićioza, kapri pantalone, sladoled, bicikl itd). Nakon restorana pojela sam sladoled vredan divljenja ali ne mogu baš da se setim kako se zove i duša me boli zbog toga, ali znam da je tu blizu restorana.

Nakon šetnje, klope, vina i sladoleda, hoćemo do plaže u luci, a za odlazak tamo odlučujemo se da iznajmimo taxi šareni kabriolet koji su ovde očigledno fora, jer su svako malo na bus stanici. Silazak do luke u kabrioletu je stvarno neopisiv događaj, muzikica piči i sve vam je lepo tih 10ak minuta vožnje, život najviše, baš je za-ovo-vredi-živeti momenat a vožnja je 20e. Kada srećne od kabrioleta uhvatimo sunce na plaži a zatim i na molu, onda je život nekako nestvarno naj ikad pa se samo izležavamo kao mačići pravi, uz zvučnik i aperol, dok čekamo naš katamaran nazad za Napulj u 18h.

Na katamaranu, Ana je glavna, mislim da je upoznala ceo brod, zajedno sa posadom, a uz to sa našeg zvučnika ide muzika koju mi bez ustručavanja pevamo. Ovaj dan je odlučio da bude naj-bolji/luđi/duži dan ikada, pa posle Kaprija svratim u Pasticeria Poppella da probam Fiocco di nove, neki nestvarni slatkiš koji se prodaje samo u Napulju; najbolje kako mogu da vam ga opišem je kao krofna sa sirom (mada to ne zvuči kako treba), ali verujte mi da biste bubreg dali za njega, ako ne i kojeg člana porodice, uglavnom nemojte nikad da probate, plakaćete ceo život što nema kod nas (a još ima i sa pistaćom i sa čokoladom).

Onda se Ani pripiškilo a sva sreća da jeste jer smo sele u neki baš kul kafić, Il Maialino Nero, u baštici ide muzika sa gramofonske ploče, konobar je šik stariji gospodin, vino fino a unutra sve kao u galeriji. Ceo dan je bio baš nestvarno lep, a za kraj nas je neki instagram udvarač pozvao na piće, mi smo rekle YOLO i pristale, otišle u naš Oak, ali gospodin je kasnio dobranih satić pa nam je sudbina nabacila neka dva druga slatkiša koja su nam prišla i sa kojim smo se baš združili, jedan od njih se zove Đenaro, što smo mi oduševljeno pozdravile (iako je verovatnoća da se zoveš Đenaro u Napulju verovatno dosta velika) a instagram udvarača smo da prostite, odjebale jer ko pre devojci… Ako vas zanima šta je dalje bilo, spojler alert, ništa, ali su momci bili jako fini i sjajno smo se zabavili i popili piće a u 1:25 ujutru čak uleteli nekim klincima u TikTok video što je dodalo trešnjicu na šlag celokupnom Napoli iskustvu.

29. mart: It’s time to say goodbye to Napoli😭

Stvarno mi se plače i ne ide nikad iz Napulja jer se ugnjezdio kao mačić pravi meni ispod vrata da ga nežno volim uprkos svim haosima. Ipak, prepodne smo uspele super da iskoristimo: otišle smo na izložbu Dega se vraća u Napulj, koji je ovde imao pretke, a sama izložba predstavljena je kroz 3 faze: rane, srednje gde je bio opsednut plesačicama i prostitutkama i poslednje gde je počeo da gubi vid, da bi na kraju oslepeo. Najimpresivniji serijal slika su one koje su nastale po ugledu na Gij De Mopasanovu novelu Javna kuća, gde prestvalja prostitutke i njihov život: od nezainteresovanosti klijentele do samoće radnica.

Nakon toga, vratila sam se u u Pasticeria Poppella da probam Fiocco di nove od čokolade i pistaća (odlični su, ali je original the best), pa smo se ukrcale u voz za Rim koji je na 2h od Napulja. Ovde završavam ovu epizodu, ali bacite pogled i na treću i finalnu destinaciju – tj dve: Rim i prekrasni Orvijeto… A sada slede moje preporuke za Napulj.

Moje preporuke ako idete u Napulj:

Za kraj, evo šta da obiđete u Napulju 🙂

Šta da vidite (za dž):

 • prošetajte kroz Centro Storico tj centar grada uz Quarteri Spagnioli (špansku četvrt). Nisam videla Via San Gregorio Armeno a čini mi se da je kul.
 • Piazza de Plebiscito mislim da ne možete da promašite, to vam je glavni trg, kao i Piazza Dante i Piazza Bellini
 •  prošetajte uz more Lungomare i do Castel Nuovo
 • idite na vidikovac Belvedere San Martino (nemojte stepenicama, uzmite taxi jer uspinjača nije radila ovaj put). Ovde možete da uđete i u tvrđavu Sant’Elmo (mi na žalost nismo stigle)
 • uđite u napuljsku katedralu, Duomo di Napoli
 • OBAVEZNO pogledajte Benksijevu Madonu sa pištoljem (ukucate u Gugl maps i nađete je)

Šta da vidite (za pare):

Šta ja nisam videla a mislim da vredi otići:

 • Museo Archeologico Nazionale di Napoli – arheološki muzej o kome svi pričaju
 • Hrist prekriven velom (statua u katedrali)

Izlet:

 • Kapri – ako imate prilike, OBAVEZNO, trajekt je 45e povratna iz Napulja

Pizza, kafa, slatkiši:

 • najbolju pizzu – svuda je dobra – evo vam par pizzeria: Insolito je FENOMENALAN (a nije gužva) a najpoznatija je Gino e Toto Sorbillo mada je odlična i Pizzeria Di Attilo
 • kafa: Caffe Sansone
 • OBAVEZNO Gran Cafe Gambrinus – ovo je poseban ugođaj
 • slatkiši: Pasticeria Poppella – dakle uzimate Fiocco di nove i zahvalite mi se kasnije
 • ako ste za tradicionalne stvari, naravno probate sfogatelje i baba bilo gde, ali najbolje u Sfogatelle Calde Arranasio

Kafići

I za kraj  – korisne info:

*Disklejmer: ovo pišem u aprilu 2023.  

Ne morate ovo da čitate ako ne idete baš sutra u Napulj, ali je korisno znati:

 • Let od Zagreba do Napulja traje 1h, i imate jeftine avio karte preko RyanAira (u jednom pravcu je bila cca 40e). Iz Bg-a sam videla da ima čarter letovi ponekad. Do Zg-a je najbolje doći share-a-rideom (objasnila sam u prethodnoj epizodi)
 • Što se tiče smeštaja, cene su bile duplo jeftinije nego u Rimu; možete komotno da nađete i više nego pristojan smeštaj za 25e po noći i to u centru.
 • Da li je Napulj skup – meni baš i ne, a nije mi ni Rim 🙂 Aperol je oko 5e po kafiićima (na ulici 2.5), pizza nigde nije bila više od 12e, kafa oko 2e, boca vina 30ak e. Cene po prodavnicama odeće i marketima su približno kao kod nas.

Ako imate ikada priliku da odete u Napulj – nemojte da propustite 🙂 Odoh u Rim, world first problems I know, ali Napulj mi vec fali, mačić maleni moj ❤️ Dakle – sledeća epizoda je u Rimu i Orvijetu, pa bacite pogled. Do sledećeg puta mačići, šaljem vam

pozZ

p.s. podržite moje avanture

 

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment