Već sam jednom govorila o korisnim spisateljskim linkovima, a zašto sam se odlučila da napišem tekst o obaveznoj literaturi za blogovanje, ne znam, mada je najverovatnije razlog taj što me mrzi da ljudima objašnjavam uvek sve iznova i šaljem linkove. Na ovaj način ću sebi olakšati život i slati samo jedan link koji u sebi sadrži sve neophodne stvari koje se tiču toga kako napraviti blog a pored toga, ovde stoji i gomila stvari koja govori kako svoj blog poboljšati pa je ovo idealna literatura i za one koji su malo iskusniji.

Ukoliko planirate ili već imate blog, valjda znate da ništa neće doći preko noći, makar imali  sve pare ovog sveta (mada kada imate novce verovatno plaćate druge da vam pišu blog, ali to je već neki drugi post). Stoga je veoma bitno da čitate, raspitujete se, istražujete, gledate šta je za vas dobro itd. To je ipak možda pravi razlog zbog koga pišem ovaj tekst – kada sam započinjala blog, nailazila sam na raznorazne gluposti, a da i vi ne biste gubili vreme kao ja, evo linkova koji provereno rade i daju rezultate 😉

Pre svega, hajde da vidimo šta da uradite na samom početku.

Ukoliko već niste, pročitajte moj tekst koji govori o tome kojih 9 pravila možete prekršiti pri započinjanju bloga. U tom postu govorim kako je najbolje da malkice uložite na početku u svoj blog, pa hajd’ da vidimo šta vam sve treba.

Ako tek počinjete, možete odlučiti da kupite domen, to je vaša adresa (www.anagord.com), i hosting (to mu dođe kao plac gde će biti vaša kuća; ako vas zanima šta je zapravo web hosting, go & google it yourself). Postoje i besplatne opcije, ali ja više volim ove koje platiš i duga ljubav, pa uvek preporučujem Loopiu, gde imate oba; na licu mesta možete pretražiti adresu koju želite da kupite (npr. mnogosamcool.co.ya) i uplatiti hosting. Na godišnjem nivou, održavanje sajta vas košta oko 50 EUR godišnje.

Pored toga, možete izabrati da kupite i WordPress temu (opet, uvek preporučujem da se pre plati nego da se uzme besplatna verzija), i izabrati kako će da izgleda vaš blog. Sasvim lepa tema košta oko 50 EUR, tako da vas je sveukupno ulaganje u vaš sajt izašlo oko 100 EUR.

Da biste podigli vaš web site on line, potreban vam je i programer a moguće čak i dizajner koji bi osmislio vaš logo ili izgled vašeg sajta. Programer vam treba odmah, a dizajnera možete unajmiti (kao ja) i kasnije – ovde na snagu može da nastupi snalažljivost jer uvek imate nekoga ko se bavi kompjuterima i možete da ga zamolite da vam ovo učini – upravo iz tog razloga ne znam kolike su cene za ove usluge 😉

Za vaš blog bilo bi zatim dobro da napravite i neke socijalne mreže gde ćete promovisti vaš rad. Moja je preporuka da razdvojite privatni od poslovnog profila, i da kreirate jedan (isti) nastavak (url) za svaku mrežu. U mom slučaju je to anagord pa sam zato na Fejsu facebook.com/anagord. Takođe možete pročitati moj tekst o tome zašto je vaša Fejsbuk strana očajna koji vam može pomoći oko načina na koji treba da vodite vaš blogo-biznis.

A sad da pređemo na – čitanje 😀 😀 😀

kako početi blog

Kako biste počeli ili bili bolji u onome što radite, potrebno je pronaći nekog ko vas može dobro posavetovati šta da radite. Zato je važno da sa razumevanjem čitate tekstove i primenjujete ono što naučite. U mom slučaju, sledeći blogovi (i linkovi) su mi pomagali (i dan danas mi pomažu) da moj blog počnem, a zatim da ga vodim dobro i da od bloga dobijem ono što želim.

Jelena Radovanović

Jelena stoji iza bloga pod nazivom Može i ovako i ona je moj virtuelni guru i jedan od razloga zbog koga moj blog danas postoji. Tekstove na njenom blogu naročito preporučujem onima koji se bave frilensingom, a ako moram da biram, ne bih izdvojila nijedan jer su svi odlični, ali možda možete početi od teksta kako se zaista zarađuje veliki novac blogom kao i sa onim pod nazivom pisali biste blog ali niste baš fan blogova.

Dragan Varagić

Gospodin Varagić nije džabe naš najpoznatiji (muški) bloger i zaista zna o čemu govori. Dragan piše jasnim jezikom Nokia navigacije koji svi razumeju i bavi se raznim temama pa možete zaglaviti na njegovom blogu satima. Za početak, bar što se tiče bloga, obavezno preuzmite besplatnu knjigu blog osnove, pročitajte 10 izgovora zbog kojih ne počinjete blogovanje a zatim zašto je teško izdvojiti se iz mase blogera.

Istok Pavlović

Kada neko pohvali moje SEO ili marketinške sposobnosti, obično se od srca nasmejem jer sam (skoro) sve naučila od Istoka. Njegovi tekstovi će vam više pomoći za promovisanje vašeg sajta nego za samo blogovanje, a pošto search dugme kod Istoka je skoro pa nevidljivo, mogu vam preporučiti da počnete sa tekstom o pravilima pisanja na webu, zatim da pređete na njegov SEO kurs (jako bitan tekst!) a onda da pogledate zašto je dobro da otkrivate tajne vašeg zanata online. Svi tekstovi su jednako duhoviti i pitki, ali su neki pisani više za kompanije nego za pojedinca i za ozbiljnije ljude nego što su počenici, pa pazite da se ne zanosite. Mada, iz istog razloga je uvek dobro vratiti im se, jer se ja često lupim po čelu u fazonu: e da, šta ono beše Istok pisao, sećam se da mi tada nije bilo jasno, a sad jeste 🙂

Jovana Miljanović

Jovana je relativno skoro krenula da otkriva i svoje tajne blogovanja, a ja sam mnogo happy jer je od počela i da snima videa. Možete započeti sa njenim tekstom koji govori kako da započnete blog od nule, a zatim pogledajte npr. jedan koji je meni naročito zanimljiv a govori o tome kako zarađuju influenseri. Njen video koji me je raspametio je kako izgraditi lični brend, a kolika je Jovana carica govori i o tome da se, uz njenu dozvolu, kod nje nalazi i moj tekst o tome kako napisati knjigu.

I da, znam da ima još super ljudi (i stvari) koje možete pronaći, i sigurno bih ovde još izdvojila tekstove Igora Tomića (iako nisu dirketno vezani za blog) i neke Maria Pilara i mogla bih da nabrajam do prekosutra i sigurno su neki nepravedno zaboravljeni i ja se izvinjavam unapred. Ako ste pak jedni od onih koji su odmahnuli rukom u stilu: pih, nisi izmislila toplu vodu, evo nekih stranih predloga koje najverovatnije ne znate.

Malena Permentier (English)

Da itekako ima šta da se nauči od fešn blogerki, pokazala mi je Malena. Malena stoji iza bloga Fashion Container, i zaista je nebitno da li vam se dopada njen stil, kada devojka daje fenomenalne savete za vođenje bloga (a uzmite u obzir da engleski skoro nije ni znala kada je počinjala blog). Jeste, svi tekstovi su na engleskom, i svu su sjajni i jasno napisani. Ako je potrebna neka preporuka, pogledajte tekst kako da vas shvate ozbiljno kao blogera, zatim kako da posmatrate vaš blog kao biznis a još bih ako ste početnik pročitala svaki njen tekst ali ako ste lenji evo još recimo koje su to stvari koje vam niko ne govori o blogingu i kako da pronađete nišu za vaš blog.

Sunny Lenarduzzi (English)

Osim što je prelepa, Sunny je i prepametna i govori o svemu što vam treba pored pisanja bloga – o socijanim mrežama i marketingu i kako da budete sami svoj šef, što je, čini mi se, većini blogera u interesu. Pored sajta, Sunny ima odličan YouTube kanal gde daje primere koji vam itekako mogu biti korisni, pa pogledajte npr. kako da podignete organski rič na Fejsu ili koje su to aplikacije koje možete koristiti da napravite video animacije (naslov je ovde malo missleading, ali ok, Sunny je dobra pa ćemo joj oprostiti 😉 ) a pogledajte i ostale videe koji su baš dobri ukoliko vam treba pomoć oko vođenja socijalnih mreža.

E da, ukoliko vam trebaju slike za blog i pitate se kako da nađete besplatne (a gotivne) fotke, izvolte vi i sledeće linkove i nema na čemu 🙂

Pored ovoga, ukoliko želite recimo da nalepite tekst na fotografiju ili date fotki neki novi, super filter, najtoplije preporučujem Pixlr express a ako vam zatreba da spajate više fotki u jednu, tu je Fotor.

Srećno s blogom drugari i drugarice, i javite kako ide 😀

Za detaljnije oko otvaranja bloga ili promovisanja istog, možete zakazati i online konsultacije 🙂

PozZ!

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment