(ili Kako Da Vam Štikle Ne Upropaste Veče i Budu Što Udobnije)

Većina devojaka (i neki momci) obožavaju da nose štikle kada izlaze, ali i inače jer štikla zaista daje poseban osećaj dok hodate u njima (da ne spominjem da noge izgledaju duže i tanje). U isto vreme, često se dešava da stopala još na početku izlaska počinju da bole ili se prsti na nogama koče. A bez obzira na to kako se dobro provodite negde, veče lako može da vam se pokvari ukoliko preti opasnost da odhramljete kući.

Međutim, ne morate da izbegnete da nosite svoje omiljene štikle samo zato što osećate bol – niti je to cena koja baš mora da se plati. Evo nekih trikova koji vas mogu spasiti od šepanja pri povratku kući (ili čak i ranije), jer čak ni Louboutin cipele ne mogu da izgledaju dobro kada ih nosite u rukama.

Pre izlaska (ili kako izabrati štikle):

 1. Kupujte cipele u popodnevnim satima. Nakon celog dana provedenih na nogama, stopala će vam sigurno malo oteći i zato je manja verovatnoća da vas kupljene cipele stežu kada u njima provedete nekoliko sati.
 2. Cipele moraju da vam budu taman. Ako vas stežu ili žuljaju, nemojte ih kupovati (i to je razlog zašto ne bi trebalo da kupujete onlajn). Ukoliko postoji mogućnost, uvek probajte cipele za pola broja veće ili manje kako bi našli najbolju varijantu za vaša stopala.
 3. Kada ih obujete, cipele moraju biti udobne. Bez obzira koliko želite da kupite neke cipele, budite sigurni da one neće promeniti svoj oblik samo zato što ste ih kupili. Ovo takođe podrazumeva (svima poznatu grešku) – nikada ne kupujte cipele kad ste u žurbi.
 4. Ne kupujte jeftine cipele. Ne da biste bili snob, nego zato što su jeftine cipele obično izrađene od plastike u kojima se stopala znoje i otiču.
 5. Kupite kožne cipele. One su mekše, nežnije i manje žuljaju. Ako ste protiv nošenja kože, Stella McCartney izrađuje vegan cipele koje su navodno veoma mekane – i veoma skupe.
 6. Zaobljeni vrh boli manje od špicastih cipela. Ukoliko ipak volite cipele sa špicom – vrh mora da dođe posle kraja prstiju.
 7. Izaberite cipele na platformu. Znam da nije isto, ali ako znate da ćete stajati duže vremena, obujte vrstu cipela koje vašu težinu raspoređuju ravnomerno.
 8. Nosite deblje štikle. Možda ste primetili da profesionalne cipele za plesanje imaju deblju štiklu koja obezbeđuje bolju ravnotežu i ublažava pritisak na pete.
 9. Koristite drveni kalup za rastezanje cipela. Drvo za rastezanje dodatno pomaže pri kontroli nožnih mirisa i upija vlagu iz cipela.
 10. Nosite nove cipele sat vremena svaki dan. Operite sudove, kuvajte, prošetajte psa – bilo koja hodajuća aktivnost koja može da pomogne da se uvidite da li je sve u redu sa novim ljubimicama.
 11. Radite vežbe za stopala. Internet je prepun vežbi koje će sprečiti da povredite stopala, a usput će vam pomoći da se osećate bolje čak i nakon celodnevnog nošenja ravnih cipela.
 12. Nosite drugačiju vrstu cipela svaki dan. Ukoliko promenite stil i visinu pete svaki dan, sprečavate Ahilovu tetivu od skraćivanja a list i mišiće zglobova od prekomernog zatezanja.
 13. Stavite talk (ili bebi puder) u cipele kako kako bi sprečili klizanje nogu, znojenje i izbegli plikove.
 14. Masirajte stopala. Ovo će poboljšati cirkulaciju krvi i zaštititi stopala i skočne zglobove od povređivanja.

High-Heel-Pain

Uoči izlaska (ili kako nositi štikle):

 1. Zagrejte noge pre nego što izađete – uradite par vežbi istezanja ili nekoliko vežbi za zglobove.
 2. Stavite umetke ili jastučiće za štikle. Postoji više vrsta ovakvih umetaka, a jastučić napunjen gelom daje dodatnu podršku, sprečava klizanje i može vas osloboditi pritiska, naročito ako vaše cipele imaju tanke štikle.
 3. Budite u pokretu. Dok god ne prestanete da se krećete sve će biti u redu; u trenutku kada stanete, možete iznenada početi da osećate bol.
 4. Sedite. Nošenje štikli često rađa iznenadne izlive nežnosti prema stolicama, stepenicama ili bilo čemu na šta možete da se naslonite i odmorite.
 5. Skinite štikle sa peta i odmorite a kada počne vaša pesma, get up and get on that dance floor.
 6. Masirajte i podignite noge. U hitnim slučajevima, idite u toalet, sedite i podignite noge iznad nivoa kukova. Cirkulacija će učiniti svoje i osetićete trenutno olakšanje.
 7. Pronađite baletanke na sklapanje. Nisam sigurna da li postoje negde da se kupe kod nas (sjajna preduzetnička ideja btw) ali baletanke na sklapanje mogu se lako naći onlajn (tzv. folding flats). Ipak, i obične baletanke će veoma dobro poslužiti svrsi ukoliko u nekom trenutku štikle jednostavno moraju da se skinu. Rezervne baletanke (obične ili na sklapanje) uglavnom staju u svaku tašnu a takođe možete samo privremeno skinuti štikle i nositi baletanke na putu od jednog do drugog kluba.

Nakon izlaska (ili kako i dalje voleti štikle):

 1. Potopite stopala u hladnu vodu. Bol ćete najbolje ublažiti hladnom vodom (ne toplom!)
 2. Posolite vodu. So će očvrsnuti kožu, delovati kao antiseptik i umanjiti bol u stopalima.
 3. Razdvojite prste. Stavite ruku između svakog prsta i razdvojite ih, naročito ako ste nosili čvrste cipele ili špicasti vrh.
 4. Nosite ortopedske papuče. Pored podsticanja protoka krvi, ove papuče mogu bolje da podrže petu i luk stopala i smanje bol.
 5. Nanesite kremu na stopala. Pre nego što legnete, masaža stopala kremom će sprečiti pucanje kože i vratiti joj gipkost.
 6. Uradite vežbe za stopala. Ukoliko možete, naviknite se da radite ove vežbe svaki dan kako bi ubuduće izbegli ili ublažili bol.

Na kraju, nadam se da će vam neki od ovih trikova pomoći, i da ćete uživati i u provodu i u štiklama 🙂

PozZ

p.s. Želite da napišete knjigu od početka do kraja, a zatim je i objavite? Prijavite se za najbolji KURS KREATIVNOG PISANJA na svetu 🙂

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

2 Comments

Comment