(ili cool proizvodi koji spajaju tehnologiju i modu)

Samo što uzeli telefon da slikate nešto, kada shvatite da je prazan jer je ste bili na internetu (čitavih!) sat vremena. Ili ga niste čuli da zvoni (opet!), pošto je izgubljen negde duboko u torbi. Ili niste poneli USB  koji vam očajnički treba a koji je trebao da bude u džepu (ali nije!). Ili želite da proverite puls dok vežbate, ali se ne sećate gde da stavite prste (kako beše, zglob, vrat… I šta tačno treba da brojite?!). Zvuči poznato? U ovim situacijama može pomoći tzv modna tehnologija koja predstavlja tehnologiju napravljenu za modnu industriju. I ne, modno tehnološki proizvodi nisu ružni, glomazni i teški za nošenje.

  1. Prsten koji zvoni! Upoznajte Ringly.

Ringly je pokušao nemoguće – da stvori tehnologiju koja je i estetski lepa (slično rijalitiju gde bi pretvorili muškaraču u damu). A verovali ili ne, uspeli su! Ringly je elegantan i sofisticiran prsten koji vas diskretno obaveštava o pozivima, porukama, mejlovima i drugim obaveštenjima sa vašeg telefona. Mala lampica sa strane sija u 5 različitih boja za 5 vrsta notifikacija, a sam prsten je napravljen od 18-karatnog pozlaćenog mesinga sa polu-dragim kamenom. Ringly je otporan na vodu, postoji više različitih modela prstena tj kamena, i naravno, izgleda odlično (čak i da nije pametan prsten)! U svakom slučaju, Ringly je odličan (maleni) pratilac kada ne želite da propustite poziv ali ne bi voleli da vas telefon uznemirava non-stop.

  1. Tašnica sa tajnom snagom! Upoznajte Everpurse.

Desilo vam se hiljadu puta – zaboravili ste da napunite telefon i do 2 popodne je skoro prazan (ili čak i ranije). A baš ste hteli nekog da pozovete ili nađete nešto na Guglu. Kada bi mogli da punite telefon bar 5 minuta, pa da potraje makar za taj jedan poziv (mada bi voleli i da proverite Fejs). Pa (uglavnom) dame i (vrlo uskoro) gospodo, rešenje je tu! Everpurse predstavlja praktičan način da vaš telefon bude uvek (da, da, uvek!) napunjen čak i kad ste baš zauzeti. Ova kožna tašnica ima jedinstveni sitem integrisan direktno unutra koji vaš telefon puni bežično i može da puni telefon do 48 sati. Sama tašnica se puni preko noći na jednostavnoj podlozi koja podseća na podlogu za miša – na nju samo stavite Everpurse i ujutru ste spremni za pokret. 

  1. a) Džejms Bond nema više najbolji sat na svetu. Jer tu je Pebble.

Muškarci koji plaču zato što ne mogu da nose Ringly (jer pravi muškarac ne nosi prstenje!) i dive se Samsung S5 gear fit ali imaju neki drugi android telefon i dopada im se ideja pametnog sata, konačno mogu da odahnu. Pebble je pametni sat gde možete da vidite poruke, pozive i mejlove ali takođe i da kontrolišete muziku dok vozite ili džogirate. Porod ovoga, Pebble je vodootporan i baterija mu traje do 7 dana (uz ne tako tako loš estetski izgled)! Zvuči zabavno, ali niste veliki pobornik satova (jer imate već jedan na telefonu)? Nastavite da čitate! 

  1. b) Probajte pametne narukvice – npr. Fitbit, UP by Jawbone i Atlas wearables.

Ovo je spravica koja prati sve aktivnosti, naravno pokazuje vreme, ali nije sat (ne, ne, nikako!), jer pokazuje nešto mnogo bolje nego samo koliko je sati. Npr. koliko ste koraka prešli ili broji čučnjeve prilikom vežbanja ili može da pokaže kako ste spavali a u isto vreme ume da vas probudi tiho i nenametljivo… U današnje vreme možete da birate šta vaš uređaj pokazuje, jer postoji više vrsta pametnih narukvica. Fitbit npr, broji korake, udaljenost, kalorije, stepenice koje ste prešli, minute aktivnosti, pregleda koliko ste dobro spavali i ima tihi alarm za buđenje koji budi samo vas, ali ne i ostale ukućane. Slično tome, UP by Jawbone takođe prati vaše aktivnosti, dijetu i san i predlaže jednostavne korekcije vaših navika koje će vam omogućiti da se bolje odmorite ili bolje hranite. Atlas wearables je više orijentisan samo na ljude koji su sportski aktivni a za to koristi bazu podataka sportova i vežbi i napredne algoritme. Na ovaj način on prepoznaje koju vežbu radite (ili koji sport trenirate), broji ponavljanja, prati da li  radite pravilno i upoređuje vaš napredak. Ostaje vam samo da izaberite vaš omiljeni nakit za zglob (ukoliko možete da se odlučite).     

 

4) Par naočara koji će vam promeniti pogled na svet; da, tako je: Google naočare.

Čuli ste za Google glasses, ali ne nosite naočare, pa vam nije tačno jasno šta će vam i šta one mogu da urade za vas?! Opcije koje vam se nude su sledeće: od fotografisanja putem namigivanja, do mogućnosti live striminga putem Google hangout-a. I možda ne postoji tačan broj stvari koje mogu da urade (i koje će uskoro moći da urade), ali evo glavnih: od „običnih“ kao što su fotografisanje i snimanje videa, prikazivanja notifikacija, poruka i mejlova, mapa i davanja uputstava, do onih iz naučno-fantastičnih filmova kao što su: deljenje onoga što vidite sa drugima, diktiranja poruka naočarima, prevođenja fraza koje vidite kroz okvir, ili kovertovanja valuta (dakle samo pogledom na njih!). I ne, ne morate da izgledate kao da ste izašli iz Zvezdanih staza – Google je dizajnirao modernije, stajliš naočare sa suptilnijim izgledom koje mogu zadovoljiti i najzahtevnije modne dizajnere. 

5) Ogrlica koja čuva tajne (i poneki film): Swarovski USB ogrlica.  

Iako je poslednja stvar na listi, nije nezanemarljiva, jer vam USB uvek treba. I može biti zgodno ako je negde gde ne morate da razmišljate da li ste ga uopšte poneli, kao npr. na privesku za ključeve. Zato Swarovski stavlja USB na ogrlicu, u privezak u obliku srca sa 54 kristala koji čuva muziku i fotografije, a usput je sjajan nakit za večernji izlazak! Ukoliko ne nosite ogrlice, možete uzeti olovku sa tankim vrhom okićenu sa čak 200 kristala koja u sredini krije USB. Naravno, postoje mnoge modne alternative sličnih brendova i proizvoda (opet su tu, naravno, narukvice) tako da možete izabrati ono što vam najviše odgovara.

fashionable tech

Na kraju, dok ne smisle kako da nam usade kompjuter u mozak pa da mislima možemo da biramo kako ćemo izgledati, ovi diskretni modni detalji će pratiti vaš napredak, puniti telefon, prikazivati poruke i ono najbitnije  – izgledati odlično dok ih nosite.

p.s. Želite da napišete knjigu od početka do kraja, a zatim je i objavite? Prijavite se za najbolji KURS KREATIVNOG PISANJA na svetu 🙂

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

2 Comments

Comment