Banja… Zvuči tako, tako… Gerijatrijski i dosadno zar ne?! Ko još ide u banju? Eventualno baba-tetka s mamine strane koja je povredila kuk zar ne? Ali stvari su se promenile. Banja je postala sinonim za wellness, i znači spa (fensy naziv za banju) predstavlja jedan od najboljih načina da pobegnete iz Beograda (ili Srbije) za vikend. Gde možete potupno se opustite u fenomenalnim bazenima sa termalnim vodama i zaboravite da postoji zastoj na Gazeli, ekran od kompjutera, gužva u autobusu, zvonjava mobilnog ili čak fiksnog gde vam nude besplatni sega mega jastuk koji dobijate džabe čim date sedam plata na dušek… Ne, u banji Morahalom ste bitni samo vi, i dok se gegate od jednog bazena u drugi, možete sebi da priuštite i super masažu, ručate mađarske specijalitete u priuštivom bifeu, svratite na mekike i palačinke, opustite u sauni ili spustite niz tobogane.

Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary

Banja Morahalom se nalazi blizu Segedina, ili ako idete preko Horgoša nekih 15 km od granice; tim putem ne možete da promašite (preporučujem) – samo pravo i nailazite na banju. Što se tiče ulaza, možete birati između dve varijante – ulaz preko hotela Colloseum ili preko same banje. Ulaz preko hotela je skuplji, ali dobijate izvesne pogodnosti: na korišćenje vam daju peškire i bade mantil, uživate u još nekoliko odličnih bazena i đakuziju, imate intimniju svlačionicu i lokere, kao i saune i slanu sobu gde nije gužva. Ova prednost nije zanemarljiva, jer vam peškiri i bade mantil itekako znače ako hoćete da se šetate napolju, možete da uživate u miru koji nudi hotel (a koji se ponekad ne može naći u samoj banji), a uz to hotel radi i sat vremena duže. Ukoliko vam 5 EUR ipak znači nešto, možete ući na sam ulaz banje i uživati i bez hotelskih pogodnosti.

U Morahalom možete otići kolima ili juriti neku promociju preko grupnih kupovina i kupona. Preko agencija (kupona) se kreće dosta rano u banju (oko 05 h ujutru) i vraća se isto tako ranije uz posetu supermarketu koji nije značajno jeftiniji (već su agencije u dilu sa istim). Lično mislim da je kolima ipak bolje jer možete sami organizovati svoje vreme i ostati duže, a nećete puno više potrošiti. Parking je dozvoljen samog ispred ulaza, a postoji i mogućnost prenoćišta u kompleksu termi, ili možete i sami smisliti svoju varijantu ukoliko želite da prenoćite i nađete smeštaj na npr. Palićkom jezeru (dve muve jednim udarcem). Za menjanje forinti ne morate da brinete, menjačnica se nalazi na samom ulazu, gde ujedno dajete i kaparu za lokere (koju vam kasnije vrate) ili ako ulazite preko hotela, cena lokera ulazi u cenu. Sam kompleks je fenomenalan, banja ima različite bazene, što spolja što unutra, a temperatura vode kreće se od 25 do 38 C. Voda u bazenima je različitog mineralnog sastava, a u samim bazenima vas očekuju đakuziji, vodeni topovi, hidro masažeri ili vodopadi (kako gde). Koga zanima, na prostoru banje dozvoljeno je i da se puši.

Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary
Spoljašnji bazen sa termalnom toplom vodom (temperatura 38 C)
Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary
Spoljašnji bazen sa toplom vodom
Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary
Spoljašnji olimpijski bazen (temperatura vode oko 23 C)

Uz sve ovo, banja je izuzetno čista i temperatura vode i njena čistoća se proverava non-stop. Pored bazena, tu su i različite saune (parno kupatilo, infracrvena sauna, finska itd.) gde ćete moći da se opustite u potpunosti. Takođe, postoji veliki izbor masaža (aroma, medicinska, relaks, čokoladna, tajlandska itd.), za koje kažu da su sjajne ali ih treba zakazati čim dođete. Uz to, tu su i tobogani koji su idealni za klince.

Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary
Talasi koji vrte u krug su sjajna zabava za decu (i odrasle)
Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary
Veliki tobogan zvani Anakonda koji ide čak i spolja

Meni su lično najbolji bazeni sa termalnom vodom koju smo interno prozvali nafta zbog tamne boje termalne vode i njene toplote (35-38 C). U Morahalomu postoji 4 bazena sa naftom (2 napolju i 2 unutra) i iako je vreme boravka unutar bazena ograničeno na 20 minuta, teško ćete želeti da izađete nakon tog vremena, naročito ako uspete da stanete kod dobrog hidro masažera.

Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary
Nafta unutra sa prelepim vitražima

Kada se umorite od kupanja, možete da odmorite na ležaljkama ili da idete nešto da prezalogajite. Možete poneti svoju hranu i niko vas neće gledati čudno, mada je šteta jer je bife u sklopu banje više nego povoljan, pa možete pojesti ogromnu porciju za pristojne pare. Ukoliko niste za restoran, možete probati mekike koje se prodaju napolju (premazane sa belim lukom, pavlakom i/ili sirom) ili palačinke koje su pune krema (a možete tražiti i slatku mekiku :)).

Na kraju, ne morate da brinete za fen jer ih ima na svakom ćošku. Nakon banje, onako skroz opušteni, možete svratiti do Segedina na čuveni chimney cake. 

Great Weekend Getaway In Morahalom! Szeged, Hungary
Chimney cake

Sve u svemu, banja Morahalom je odlična ako odlučite da pobegnete za vikend, mada je lepše ići zimi jer su vode tople i uživancija je kupati se napolju dok pada sneg. Za one koji bi voleli nešto više da saznaju, oficijalni sajt i cene ulaznica možete pogledati ovde.

p.s. Želite da napišete knjigu od početka do kraja, a zatim je i objavite? Prijavite se za najbolji KURS KREATIVNOG PISANJA na svetu 🙂

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

2 Comments

    • Ana Gord Reply

      Biće ti super, mnogo je dobro, pogotovo ti bazeni napolju 🙂 Na sličan fazon je i Aquapolis u Segedinu blizu, ali meni je ova banja draža 🙂

Comment