(ili priručnik za uživanje)

Beograd u 3 koraka. U 1, 2, 3 uživanja: prostor za šaputanja, detalj koji upada u oko i hrana za dušu. Često se tako desi, najlepše se ostavi za kraj, a meni izgleda da Beograd u svakom ćošku krije nešto drugačije i novo. Tako sam pronašla divne leptir mašnice, neverovatnu izložbu a tu je i jedan od mojih omiljenih kafića. Pa ako nemate ideju gde da cunjate ovih dana, evo predloga šta da radite 😉

1. Nosite Leptir Mašnice by Avangardni Sobičak (darivanje završeno!)

Kada ste poslednji put nosili leptir mašnu? I kakve veze ima ako ste žensko? Mašnice nisu samo za oko vrata, već i za kosu i oko ruke i nekako maleni detalj koji daje šmek naizgled običnoj odevnoj kombinaciji. Starke i košulja. I leptir mašna. Jednobojna haljina na široke bretele. I mašna za kosu.  Fenomenalan aksesoar za uz sve, a pritom i ručno rađene! Pogledajte šarene dezene i detalje na strani Avangardni Sobičak (gde se izrađuju), a pošto se sezona darivanja zahuhtava tu je naravno i jedna za vas: crvena mašnica za dečake – kao idealni poklon za Novu godinu.

what to do in belgrade
…ova crvena mašnica može biti vaša!

Naravno, mašnicu mogu da nose i dečaci i devojčice, prosto sam želela da ima neki poklon i za muškarce ovaj put 😉 Igrica traje do utorka 23.12. a pobednik će biti proglašen u petak 26.12.

2. Idite na piće u Martaan 

Bašta koja podseća na more, belo i mirno i sunčano leti. Unutra prostrano i ušuškano, kako samo ume da bude u centru Dorćola. Bez bespotrebne gužve i žamora silikonskih kafića, a u njihovoj blizini, u Dositejevoj 26. Izbor pića idealan, a hrana ukusna (pica na drva!). Božanstveni enterijer za duge prijateljske sastanke. Zaljubljene prve sastanke. Nasmejane rođendane. Iako ga često porede sa Smokvicom, Martaan je ipak na svoju ruku, povučeniji i opušteniji, a zimi je jednako ljubak kao i leti. I zato slobodno svratite. Garantujem da popravlja raspoloženje.

what to do in belgrade

(photo credit: here)

3. Pogledajte izložbu Jazz, Anrija Matisa 

Čuveni gospodar boja Anri Matis počeo je sa standardnim slikama, mračnih tonova. I tako je i slikao, kao standardni slikar, punih 15 godina uz nemogućnost da se oslobodi sopstvene strasti. Čak je odlučio da se preseli u Pariz koji bi ga nekako proslavio, ali to se nije desilo, već ga je tek putovanje u južnu Francusku, gde je otišao u besparici sa troje dece, oslobodilo inhibicija. Ovde je odjednom počeo da divlje koristi boje, skoro uplašen sopstvenom smelošću, pri tom nanoseći duboke slojeve kako bi ih naglasio još više, pa crvena kod njega postaje crvenija, a zelena još zelenija. Kada je oslobodio boju i pustio je da sama ispriča priču, usledilo je i oslobađanje od svih suvišnih detalja i primitivna jednostavnost. Od tad pa na dalje, Matis prikazuje emocionalnu reakciju na realnost umesto prostog prikaza realnosti. A u galeriju New Momenta (koja je ove godine bila i više nego uspešna!) stiže nam Jazz, knjiga misli i slika koju je Matis sam sastavio, prikovan za krevet i želeći silno da stvara. Na izložbi nailazite na komade papira koje je sekao iz jednog poteza praveći specifične kolaže, gde prikazuje, kao što sam kaže, kristalizaciju sećanja (na cirkus, narodne priče i putovanja). I kao istinski umetnik, uspeva da u naizgled beznačajnom isečku prikaže šta želi, da u lik Ikara unese poraženost ali i pomirenost sa sudbinom, da prostim oblicima prikaže uhvaćeni trenutak i da svudprisutnom crvenom bojom (makar i u tački) pokaže čoveka koji se oporavlja od raka i ne da životu da ode. Zato Jazz i vredi videti, kao prikaz Matisove spontanosti koja sa što manje detalja i u jednostavnoj formi prikazuje jednu emociju, toliko ogoljenu da vas prosto udari, a zatim nastavlja da se razliva u vama. I onda sa izložbe nešto i  ponesete sa sobom.

what to do in belgrade

(photo credit here)

Nadam se da su vam se svidele preporuke,

pozZ

p.s. Želite da napišete knjigu od početka do kraja, a zatim je i objavite? Prijavite se za najbolji KURS KREATIVNOG PISANJA na svetu 🙂

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

2 Comments

  1. Martaan diiiivan kafić, prediivan. Sedela sam jednom tamo gde je umesto stočića kovčeg i to me je navodilo da zavirujem u svaki ugao kafića, razmišljući o tome ko je tu živeo i šta je ostavio za sobom. Čiji je to kovčeg bio? Potpuno ima taj neki duh prošlosti, nostalgije. Predivan zaista.
    PS Mašnice su predivne! Ja bih uklapala uz teksas košulju i duboke suknje. ALI SUKNJE OBAVEZNO 😀

Comment