(i to potpuno besplatno!)

VEOMA VAŽNO: NE RADIM POSTAVLJANJE VAŠE KNJIGE NA AMAZON NITI POZNAJEM IKOGA KO TO RADI. 

Da, naravno da znam da sam već napisala tekst na blogu o tome kako objaviti elektronsku knjigu na srpskom jeziku (i crnogorskom, bosanskom, hrvatskom). Ali ovde ću se fokusirati samo na Amazon i kako objaviti knjigu za Amazon – i u elektronskom i u papirnom obliku! Usput ću dati par informacija o prevođenju i reklamiranju knjige i otkriti kako da objavite e-knjigu na srpskom (i ostalim ex-yu jezicima). Naravno, uz ograničenja.

Pre svega, ovaj tekst je sličan onom gde objašnjavam kako objaviti e-knjigu na srpskom jeziku za iTunes jer se teme dodiruju, ali je ovaj post namenjen onima koje zanima prvenstveno objavljivanje knjige za Amazon. Da počnem od najbitnijeg – Amazon NE objavljuje e-knjige na srpskom (bosanskom, hrvatskom, crnogorskom ili bilo kom drugom ex-yu) jeziku. Whaaaaat?! Naravno, potpuno razumem vašu frustraciju: zašto Amazon NE izdaje knjige na srpskom?! Pa, ne objavljuju iz prostog razloga jer im ne odgovaraju dijakritički znakovi (znači č, ž, š itd) koji nisu kompatibilni sa njihovim Kindle e-čitačem. Međutim, kako ne bi odmah krenuli drvlje i kamenje na (siroti) Amazon, da znate da ne objavljuju ni knjige pisane na npr. grčkom jeziku ili sličnim jezicima čije im pismo ne odgovara (listu jezika na kojima objavljuju e-knjige možete pronaći ovde i nije preterano dugačka). A ako se pitate zašto ovaj ili onaj jezik objavljuju a naš ne, zaista ali zaista – deal with it. Prosto, može im se. Međutim, postoji varijanta kako možete objaviti knjigu na srpskom (bar za neko vreme tj, ali o tome malo kasnije).

I da, ukoliko isto tako mene pitate (kao velike patriote) zašto zaboga uopšte pričam o otvaranju naloga na Amazonu kada oni NE objavljuju knjige na srpskom, lično imam više razloga. Pre svega, da li ste ikada razmišljali da prevedete vašu knjigu (možda i ne samo na engleski)? Verovali ili ne, knjiga napisana na engleskom jeziku je dostupnija (i bolje se prodaje!) nego knjiga na srpskom (hrvatskom, crnogorskom, bosanskom). Takođe, Amazon prodaje mnogo više knjiga nego bilo koja druga izdavačka kuća na svetu. A mogućnost da vašu knjigu objavite za 5 minuta i u elektronskom obliku – ne postoji u Srbiji. I možda kao najbitnija stavka, Amazon je neviđeno jednostavan za samo-objavljivanje (i opet prednjači nad bilo kim drugim na planeti – uporedite samo sa iTunes).

Kad smo ovo razjasnili, ne bi bilo loše znati ZAŠTO bi neko uopšte izdao knjigu u elektronskom obliku. Moja lista je kratka, ali (nadam se) dovoljno upečatljiva:

 • Potpuno je besplatno objaviti elektronsku knjigu
 • Vaša zarada iznosi 70% od jedne izdate knjige (nasuprot maksimalnih 10% od papirnog izdanja)
 • Vi sami određujete cenu vaše knjige
 • Vaša knjiga je u svakom trenutku dostupna u celom svetu (a ne samo na području (bivše) Jugoslavije) —> ergo (ukoliko ste dobri) više se prodaje tj. zarađuje
 • Vašu knjigu možete izdati (ok, nakon prethodne pripreme) za samo nekoliko minuta a pritom samo VI (i niko drugi) odlučujete o tome (znači nema izdavača koji mogu odbiti vaš tekst)
 • Elektronska knjiga je verovatno najbolji način da se opipa puls čitalačke publike pre nego što se neko zaleti i izda papirnu knjigu (mada tome odlično mogu poslužiti i beta čitaoci)
 • Knjiga može zauvek stajati online (čak i ako prodaja ide slabije i vi prodajete svega jednu knjigu godišnje) – savršena pasivna zarada
 • Čitanje knjige na čitaču je (po mom skromnom mišljenju) bolje, jednostavnije, jeftinije i zdravije za oči nego čitanje papirne knjige

Nakon što smo saznali zašto izdati elektronsku knjigu, nadam se da ste makar malo tehnički obrazovani i da imate bar neko znanje engleskog jer ćete sve popunjavati na engleskom jeziku. Ukoliko je sve to u redu, bitno je znati da su u samoj PRIPREMI objavljivanja knjige (ne samo za Amazon) najvažnije sledeće 4 stvari:

 1. Prva stavka je (nadam se) očigledna. Potrebno je da ste napisali knjigu. Znam da zvuči glupo, ali vaša knjiga mora biti spremna, završena, the end, svi likovi (manje-više) na broju. Zatim je lepo obucite, uhavatite za ruku i odvedite kod lektora na pregled (iako toplo preporučujem, ovo je naravno po želji). I da, nema plagiranja (nemojte da se blamirate). A dobra vest je i da možete izdati bilo kakvu vrstu knjige. Slikovnicu. Naučnu. Priče. Sve dolazi u obzir. Takođe, pre objavljivanja vašeg teksta, ne bi bilo loše da razmislite o beta čitaocima.
 2. Kada je knjiga napisana do kraja, osmotrite dobro listu jezika na kojima Amazon (KDP) izdaje elektronske knjige i odlučite na koji jezik želite da prevedete vašu knjigu. Moja topla preporuka su (ne napamet, već prema statistikama svetskog istraživanja o e-knjigama): 1) engleski 2) španski 3) nemački ali i skandinavski jezici (gde postoji veliki porast kupovine e-knjiga). U principu, znam da to može da izgleda kao veliko ulaganje, ali šta god se desi, zauvek ćete imati preveden svoj tekst. Pritom isti tekst možete prevesti na više jezika i imati dodatnu pasivnu zaradu od samo jedne knjige. Naravno od izuzetne je važnosti naći dobrog prevodioca jer želite da vaš tekst dobro zvuči na tuđem jeziku – i da, postoje itekako dobri prevodioci kod nas. Dakle, razmislite o tome da uložite u sebe i date prevodiocu (ne sebi, ne drugaru, već profesionalnom prevodiocu) svoju knjigu da je prevede i stavite vašu knjigu na Amazon. Cene prevoda su različite, za književni tekst je obično niža cena nego za prevod dokumenata, ali toplo preporučujem da nađete iskusnog prevodioca koji ima iskustva sa književnim prevodima i koji možda ima malo jaču cenu, ali će vaš tekst dobro prevesti (i time će naravno čitalac uživati u knjizi). I molim vas ne, ni ne pokušavajte sami da prevodite jer osim toga što ste svoj tekst naučili napamet (znate da jeste) nećete ga prevesti kako treba (osim ako sami niste profesionalni književni prevodilac. Ili Nobokov u najmanju ruku).
 3. Nakon toga, potrebno je da imate neki račun na koji biste mogli da primate novac koji zaradite od prodaje vaše knjige. Priznajem, nisam sigurna da li se novac može primati na obične (srpske) kartice (pretpostavljam da može), ali znam da se sigurno može primiti na račun kartica kao što je Payoneer. Pogledajte kod (sjajnog) Igora kako otvoriti Payoneer MasterCard račun. Izdavanje kartice je potpuno besplatno (i čeka se na njih do 3 nedelje), jedino što plaćate otvaranje računa (oko 20 e) ALI samo u onom trenutku kada novac legne na njih. Takođe, novac sa ovih kartica se može skinuti sa bilo kog bankomata u zemlji i svetu i provizija je u različitim zemljama ista (što može biti veoma korisno).
 4. Kada sve ovo završite, potrebno je da osmislite opis vaše knjige i da napravite omot za vašu knjigu. Ove 2 stvari PRODAJU knjigu. Isto kao i u knjižari, vidite zanimljiv omot, pročitate interesantan opis i – silno želite da pročitate baš tu knjigu. Zapamtite da je omot (dakle .jpg slika) prva stvar koju vaš potencijalni čitalac/kupac vidi – možete ga napraviti sami ili opet, uložiti malo novca i dati profesionalcu da napravi korice vaše knjige (ovo zaista ne bi trebalo biti skupo a usput možete videti kako drugi doživljava vašu knjigu). Što se tiče opisa knjige, to najbolje znate sami. Možete zamoliti nekoga za pomoć (objektivno mišljenje nikad nije na odmet) ali potrudite se da date sve od sebe – jer koliko god da je omot lep, još bolji opis prodaje knjigu. Ukoliko vam je potreban profesionalni omot, usluge izrade korica pronađite ovde.

AMAZON (KDP) i objavljivanje elektronske knjige na engleskom jeziku

kako objaviti knjigu na amazonuVEOMA VAŽNO: NE RADIM POSTAVLJANJE VAŠE KNJIGE NA AMAZON. Ni za kakve pare.

(Pre nego što započnem, često sam na nailazila na domaće sajtove koji pod elektronskom knjigom podrazumevaju knjigu prebačenu u PDF. Da, knjiga prebačena u PDF je elektronski tekst ali to nije elektronska knjiga za prodaju iz prostog razloga jer se može kopirati (i vi ne možete zarađivati). Elektronska knjiga se prebacuje u posebni EPUB format (ili u neku drugu ekstenziju) koji ne može da se kopira i koji je poseban format e-knjiga.)

NAPOMENA: KNJIGU OBJAVLJUJETE NA KDP-u A NE NA AMAZONU! AMAZON JE MESTO GDE SE PRODAJU STVARI I ROBA (dakle polovne knjige) a KDP JE AMAZONOVA IZDAVAČKA KUĆA.

Pošto mi se dosta ljudi javi koji se zbune, jednom i za svagda, nalog otvarate na KDP-u, samo-izdavačkoj kući Amazona. Ukoliko imate dodatnih pitanja, pogledajte kraj ovog teksta.

Dakle, kada ste sve završili (ili u toku procesa), možete otvoriti svoj nalog na KDP-u gde ćete prodavati knjige (koji je sličan otvaranju naloga za bilo koju mail adresu). U principu, vi ste samostalni pisac koji samo-objavljuje svoju e-knjigu za Kindle Direct Publishing (za neupućene – Kindle elektronski čitač je Amazonov prozivod) koji (citiram) obećava: Independently publish with Kindle Direct Publishing to reach millions of readers. Preporučujem da pogledate simpatični video na početku koji objašnjava kako preko Amazona (tj KDP-a) možete izdati svoju knjigu.

Nakon što otvorite nalog, potrebno je da sredite vaš tekst (koji je pretpostavljam) napisan u Word-u. Sređivanje Word teksta je veoma jednostavno (i čak ne mora da se uradi ako niste preterana picajzla), i možete ga naći na bilo kom tutorijalu na YouTube-u. Ukoliko niste snalažljivi, uvek možete unajmiti frilensera da ovo uradi za vas. Takođe, u zavisnosti od toga kakvog je tipa vaša knjiga, tekst se različito sređuje, a meni je za potrebe kratkih priča i romana (znači najobičnijeg teksta) poslužio sledeći tutorijal (lično koristim Mac kompjuter ali na početku ima i link do tutorijala za PC):

Kada smo dakle sve ovo završili, ulogujete se na vaš KDP račun i to je to. Ne, zaista, to je to, objavljujete vašu knjigu u roku od 5 minuta – zakačite sređen tekst, omot, opis, odredite cenu (vaša cena je vaša, dakle to je isključivo vaš lični izbor) i vaša knjiga (na engleskom ili drugim jezicima koje Amazon podržava) je objavljena (u roku od 24h).
U zavisnosti od toga kolika je vaša cena, možete zarađivati 30% ili 70% – za knjige ispod 3$ uzimaćete 30% (jer se više prodaju) a za knjige preko 3$ uzimaćete 70%. Jedna od opcija je i da se učlanite u KDP Select program – što znači da se vaša knjiga prodaje ISKLJUČIVO na Amazonu, ali time dobijate beneficije: osim toga što vašu knjigu Amazon favorizuje i imate procenat od godišnjeg profita koji je Amazon zaradio, dobijate novac i ukoliko neko pozajmi vašu knjigu. Kada završite objavljivanje knjige na Amazonu, možda najbitnija informacija je da vašu knjigu sada mogu kupiti svi ljudi na planeti (dakle i vaši prijatelji sa bilo kojom karticom) i uživati u čitanju na bilo kom kompjuteru, tabletu, elektronskom čitaču ili telefonu (uz naravno skinuti Kindle app).
A sad, the moment you have all been waiting for – kako objaviti e-knjigu na Amazonu na srpskom (crnogorskom, bosanskom, hrvatskom) jeziku?! Vrlo jednostavno. Ispratite sve korake koje sam gore navela, opis i omot na srpskom, sve normalno (osim prevoda naravno) i predate vašu knjigu na sprskom, takvu kakva jeste. I šta se onda dešava? Pa ovako, ovo je recimo rupa u sistemu – vi možete objaviti i držati vašu knjigu na Amazonu na bilo kom ex-yu jeziku sve dok vas Amazon ne provali (a hoće). A to može potrajati i par meseci, a vi za to vreme uredno zarađujete novac. Niko vas neće gnjaviti i nema nikakvih kaznenih poena – čim shvate šta ste uradili, oni je samo skinu i ne postoji način da kasnije istu knjigu tako objavite. Možda izgleda da nije neki izbor, ali eto bar neko vreme možete videti kako je to biti pisac za Amazon na maternjem jeziku. Ukoliko vas brinu slova čđćž, da znate da se slova sasvim solidno prikazuju i dobro čitaju (u 80% slučajeva koliko mi je poznato, pa vidite da birate neki što prostiji font). 
Što se tiče promocije same e-knjige, na Amazonu postoji više opcija:
 • Možete da izaberete između dve marketing opcije: da ponudite svoju knjigu za džabe ili po smanjenoj ceni u određenom vremenskom periodu. Lično nisam zagovornik poklanjanja nečega na čemu ste mukotrpno radili (reče pisac ovih blog postova) ali na vama je izbor pa čisto da znate da imate te dve mogućnosti.
 • Pored toga imate i opciju da platite Amazonu da vam napravi reklamu – sami odredite kako želite da reklama izgleda i ona se vrti kod njih na sajtu (ko vodi stranu na FB, shvatiće da je to nešto slično boost-ovanju postova). Naravno, imate svu slobodu da svoju knjigu besramno reklamirate na sve ostale moguće načine: putem društvenih medija, plaćenih reklama, ostavljanjem linka ispod mog teksta, književnih večeri itd (očekujem pozivnicu).
 • možete postati Amazonov Affiliate partner i učlaniti se u njihov program i reklamiranjem svoje knjige, zarađivati ukoliko neko kupi BILO ŠTA na Amazonu ako je tu došao preko vašeg linka (znači em zarada od prodaje knjige em zarada ukoliko neko kupi nešto drugo).
Ukoliko ste baš zapeli i želite da objavite papirnu knjigu, možete istražiti opciju koja se zove Print On Demand (POD) a konkretno se kod Amazona naziva Create Space. Poenta je da se vaša knjiga štampa u tačno određenim količinama i distribuira širom sveta; dakle knjiga se praktično prvo proda pa tek onda štampa. Da vas ne zbunim ako ne znate šta je POD: knjigu ne štampate vi već Amazon, a oni je i distribuiraju – za sve detalje posetite Create Space sajt. Iako može zvučati primamljivo da ovo uradite odmah, razumite da je u normalnim drugim zemljama papirno izdavaštvo na nekim lokacijama prepušteno klasičnim, velikim spisateljskim imenima dok se pisci početnici i još nepoznati pisci prebacuju sve više na self-publishing i elektronsko izdavaštvo (ovo opet, ne pričam napamet već prema statistikama svetskog istraživanja o e-izdavaštvu). To znači da će kupac kupiti papirnu knjigu samo onog pisca koga naprosto obožava a neće rizikovati i dati pare za nekoga za koga nije čuo (što je i logično, je l’). Dakle, moj vam je predlog da prvo objavite vašu knjigu u elektronskom obliku (odlično za životnu okolinu!), a zatim (kad postanete poznati), slobodno izdajte papirnu knjigu.

VEOMA VAŽNO: NE RADIM POSTAVLJANJE VAŠE KNJIGE NA AMAZON. Možda se predomislim ako je u pitanju milion evra. Unapred. Ali možda.

UKOLIKO VAM NEŠTO NIJE JASNO, PRE NEGO ŠTO MI PIŠETE, pročitajte NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA NA BLOGU

Izdvojiću jedno od najčešćih pitanja koje je upravo:

Kada sam na Amazonu kliknuo ovo, pojavilo mi se ono, a onda me je to odvelo na ovo i sad mi izbacuje ono…

Morate da razumete da ja NISAM Amazonova korisnička podrška niti me bilo ko za to plaća. Svaki put kada zabagujete, slobodno pišite Amazonu umesto meni na: kdp-support@amazon.com

Dakle, pročitajte NAJČEŠĆE POSTAVLJENA PITANJA NA BLOGU a zatim, ukoliko još imate pitanja, molim vas da pažljivo pročitate tekst koji vas je zbunio a zatim i komentare ispod teksta jer se često desi na je na pitanje već odgovoreno. 

I to vam je, dragi moji književnici, TO što se tiče Amazona. Takođe, kada izdate vašu knjigu zaista bih volela da podelite link u komentarima 🙂

I za kraj, ako se bavite pisanjem, možda vas zanima i: 

Ukoliko vam treba više informacija, možete zakazati online konsultacije.
Ako nekoga zanima (i raspoložen je za doniranje jer mu je moj tekst pomogao), možete uplatiti bilo koji iznos na Paypal. Takođe, možete me lajkovati na Facebook-u i tako podržati moj rad 🙂
Veliki pozZ!
Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

79 Comments

 1. Poštovana Ana,
  cijeli život pišem knjige, znanstvene radove i eseje ali uvijek besplatno. Vi ste mi svojim člankom, koji sam upravo pročitao, „obrisali naočale“ da vidim mogućnost kako od tog golemog akumuliranog cjeloživotnog rada nešto i naplatiti objavljivanjem preko Amazona. Imam u pripremi novu knjigu – zbirku jadranskih eseja i još je nisam ponudio nikome. Također me zanima da li smijem ponuditi knjigu Amazonu koju mi je pred 7 godina na engleskom jeziku objavio jedan hrvatski izdavač a za koju nisam dobio nikakav honorar. Ako vas zanima možete pogledati na linku.
  https://www.agm.hr/hr/shop/adriatic-halieutikon-gajeta-falkusa—heritage-for-the-future,123.html
  Ako budete imali strpljenja pročitati ovu poruku, bit ću vam zahvalan.
  Srdačan pozdrav iz sredine Jadrana, iz Komiže na otoku Visu
  Joško Božanić

  • Ana Gord Reply

   Dragi Joško, veliki pozdrav za Vis i Komižu 🙂 Možete naravno ponuditi eseje ukoliko želite 🙂 Samo imajte u vidu da knjiga da bi se prodavala, mora da se promoviše, tj reklamira (bez obzira na koji je način objavljena). Što se tiče Amazona, knjige se mogu objavljivati samo na engleskom 🙂 Pozdrav

 2. Poštovana Ana,
  zanima me da li može da bude problem ako knjigu objavim pod pseudonimom. I da li će mi amazonov sajt dozvolti da objavim knjigu ako odaberem već neko postojeće ime i da li zbog toga može da bude problem oko prava. Tipa da izmislim neko ime i da se neko tako u americi ili negde već zove i da ja zbog toga mogu da imam neke probleme sa pravima oko moje knjige ili nešto slično.

  Srdačan pozdrav,
  Marko

   • Hvala vam na odgovoru,
    imam jos jedno pitanje, zanima me koje fontove preporucujete da se koriste kada se objavljuje knjiga na kpd-u,

    • Ana Gord Reply

     Pa hm, ne znam, ja bih uvek išla sa Helveticom, ali mislim da je to personal perference i da nema mnogo veze

     • Zanima me jos kako ste resili problem sto se tice taksi i sta se radi posto nemamo TIN Value? Kako nam uracunavaju takse, jel treba da odaberemo neke posebne opcije ili nesto slicno?

  • Zdravo, pročitala sam ceo text, ali nisam sigurna sledeće:
   1) Da li knjigu na srpskom prvo prerađuje naš lektor, pa prevodilac prevodi na engleski i to je to?
   2) Knjigu sa srskog prevodi engleski prevodilac, pa je onda potreban engleski lektor (editor)?
   3) knjigu na srpskom prvo prerađuje naš lektor, pa prevodilac prevodi na engleski, pa onda engleski editor?

   • Ana Gord Reply

    Draga Aleksandra,

    1) lektor pa prevodilac, tako je
    2) ne bi trebalo da je potreban lektor za engleski
    3) nisam sigurna šta je editor – ako misliš na urednika, ne, zašto bi ti bio potreban urednik na engleskom (osim ako ne pišeš knjigu na engleskom).

    Da skratim, ovako ide proces:
    – napišeš knjigu
    – (u savršenom svetu) urednik je uredi tj revidira
    – knjiga ide na lekturu
    – knjiga se prevede (nema potrebe za daljim uređivanjem)
    Nadam se da sam pomogla 🙂

 3. Poštovana, post je odličan. Želim da otvorim nalog da bih postavio moju knjigu na engleskom izdatu ove godine (stručna monografija iz oblasti osiguranja i preduzetništva). Problem koji imam jeste nemogućnost aktiviranja naloga. Slao sam i pasoš, imam validnu kreditnu karticu, slao overen prevod računa za internet (SBB) i stalno odbijaju. Pošto račun na koji će uplaćivati ne sme biti iz Srbije koristio sam Payoneer, međutim spajanje računa takođe nije moguće pošto ne mogu da aktiviram. Koga bih mogao detaljno pitati za nalog ili bar postavku knjige na Amazon.

  • немате кога питати, осим ако лично познајте власника амазона. искључиво тако можете објавити.

  • Ana Gord Reply

   Hvala, ali nisam sigurna da ste pročitali tekst. Jer odgovor je lak: pišete njima a ne meni – kao što piše u tekstu.

 4. Žao mi je, ali u vezi ovog posta ne slažem se sa mnogo toga. Kao prvo postoje mnogo bolje platforme na kojima se može izdati elektronska kniga na srpskom. To su „smashwords“ i „publishdrive“. Amazon je jedna lopovska i nacionalistička platforma gde nacije koje oni ne preferiraju mogu samo da ulože novac ali nikako da ga dobiju. To znači da čak i ako prodaja knjiga bude išla nećete videti novac u skorije vreme(a verovatno nikada). Ja na amazonu imam knjiga i na engleskom i na srpskom. Neku srpsku ponekad i prodam, ali nije tačno da se knjige na engleskom bolje prodaju, verovatno jer su nacionalisti i imaju averziju prema prezimenima na „ić“. Ako izdate knigu na engleskom, objavite je pod pseudonimom ne otkrivajući odakle ste. Na taj način bar kvalitetna knjiga može biti popularna. Takođe nije istina da se dobija 70% od prodate knjige. Maksimalno je 35 %(kod svih izdavaća).I da napomenem da su moje knjige dostupne na amazoni i kao e book i kao štampana izdanja jer je createspace preuzet od strane amazona. Sada više niko ne može izdati knjigu na srpskom. Prema tome, smashwords i čekajte da amazon propadne, jer oni koji posluju otimačinom na kraju propadaju. Ovo kažem zbog toga što su oni uveli plaćanje čekom zemljama koje mrze. Ček mora biti na 100 dolara(ali ne u totalu već za svakog ritejlera posebno, što znači da ni najbolji pisac ne može dobiti brdo love). Nije dobro obmanjivati ljude. Kad sam ja počinjao na netu su mi suflirali da objavim na amazonu. Ipak, jako sam razočaran u njih dok sa ostalim manjim izdavačima sam zadovoljan.

 5. Ono što ne shvatam oko amazon objavljivanja je priča sa ISBN..Da li Vam amazon dodjeli ISBN prilikom same registracije knjige? Kako to funkcioniše?
  Hvala za ovo, mnogo je korisan Vaš tekst.

  • Ana Gord Reply

   Ne, ISBN ili kupite kod nas u biblioteci (jeftinija varijanta) ili preko njihovog provajdera koji to radi (skuplja varijanta). MEĐUTIM; vama ne treba ISBN za američko tržište tj objavljivanje na KDP-u (moja knjiga je bez toga).

 6. Gdjice Ana Gord,

  😁 E pa znaci mega hvala za sve ove korake 😊😊😊😍😍😍😍🕊️🙏🌹

 7. Pozdrav 🙂 Odličan tekts

  No imam pitanje – zar ne treba otvoriti tvrtku za to?

  Također, za neke zemlje imaju samo „čekove“ kao opciju plaćanje, što god to značilo.

  Je li se nešto mijenjalo posljednjih mjeseci?

  Malo kasnim, ali pišem knjigu stoga trebam što više informacija.

  Hvala

  • Zdravo Any, ne treba ti firma (tvrtka), ti si fizicko lice koje objavljuje svoju knjigu. Da, za neke zemlje imaju samo cekove ali za „nase“ moze i uplata preko Payoneer-a. Da li se menjalo, ne znam stvarno. Najbolje da prvo napises knjigu pa da razmisljas o objavljivanju 🙂 u svakom slucaju, srecno sa knjigom! PozZ

 8. Draga Ana, tvoji su mi savjeti bili beskrajna pomoć (sjajan, pametan blog). Pratila sam te i na Fejsbuku, dok sam fejsbučila, ali sam se skinula jer postadoh ovisna. Korisni su mi bili i tvoji savjeti o pronalaženju beta čitalaca, pa sam na Scribofilima našla divnu spisateljicu, sada i prijateljicu, kanadsku Indijsku, koja je pregledala moj roman, a ja njen (svima to toplo preporučujem). Sad mi se sve čini da ću se na Fejsbuk morati vratit, da se reklamiram 🙂

  Dotad, biću bezobrazna i linkovati se i ovdje (kad si već spomenula da možemo :), jer sam upravo danas objavila prijevod svog romana na Kindle Edition. Pa, eto, ako kome zatreba beta čitateljka, javite se, volim da čitam …

  https://www.amazon.com/Zaina-Bosnia-Aida-Secic-Nezirevic-ebook/dp/B07Q842GV4/ref=sr_1_1?keywords=zaina&qid=1554206620&s=digital-text&sr=1-1

 9. Draga Ana.
  Prvenstveno da ti se zahvalim na tekstu koji je veoma edukativan. Svaka čast.
  A sada pitanje… Napisala sam kratkih nekoliko priča za decu, još sam daleko od izdavanja, ali od nečega mora da se počne 🙂 Konkretno, priče su kratke, po nekoliko stranica, pa me zanima da li je bolje da ih izdam u jednoj knjizi, ili svaku priču posebno?
  Hvala i puno pozdrava!!!!!

  • Ana Gord Reply

   Hvala Emilija 🙂 Pa hmmm, možeš u jednoj knjizi… Nisam sigurna kakvog su formata pa ne bih da ti možda dam pogrešan savet (da li imaju ilustracije ili sl.). Ako su dovoljno dugačke i mogu da imaju „vrednost“ i ako bi se kupile zasebno, može i tako. Razmisli da li bi svom detetu kupila jednu po jednu ili ti se više sviđa sve zajedno 🙂 Nadam se da sam malo pomogla 😉

 10. Cao Ana! Mozes li da mi preporucis dobrog prevodioca sa srpskog na engleski? Radi se o romanu.
  Hvala unapred,
  Goran

   • Hvala na savetima, ali me interesuje konkretno ime. To je neko kome je engleski maternji, perfektno govori srpski i ima dobre recenzije za svoj prevodilački rad književnih dela. Znaš li takvog?
    Veliki pozdrav iz Štokholma.

    • Ana Gord Reply

     Dragi Gorane, ja umem da pišem, ali ne umem da pročitam umesto nekoga. Odgovor na tvoje pitanje konkretno stoji napisano u tekstu. Pozdrav iz Beograda 😉

 11. Draga Ana, ako moju knjigu prevedem na engleski jezik i odštampam u papirnom izdanju, da li ja primjerke te knjige šaljem Amazonu da ih oni negdje uskladište… ili što već?
  Da li prvo Amazon treba da primi nekoliko uplata za knjige (papirne naravno) pa da im ja pošaljem knjige, ili… ?

  • Ana Gord Reply

   Zdravo Ranko, možda se nisam dobro izrazila. Kao što rekoh, „Poenta je da možete štampati svoju knjigu u tačno određenim količinama i distribuirati je širom sveta; dakle knjiga se praktično prvo proda pa tek onda štampa.“ s tim što ne štampaš ti knjigu, već je oni štampaju kod sebe. Nemaš veze ni sa čim, ti samo pošalješ svoj rukopis. Lično nisam objavljivala knjigu ovako, pa ne znam detalje, ali piše sve na sajtu Create Space.

   Srećno!

 12. Ana, svaka čast na ovome!
  Želim ti puno uspjeha..

  Imam jedno pitanjce ili dva – tri, ne znam sad…
  Kakvo je tvoje iskustvo sa iBook i Google Books.. ?

  Ja sam planirao da uđem u selektirani program kidnela da samo isključivo kod njih prodajem knjigu u eformatu međutim, ne podržavaju Turski, Arapski jezik, jer prevodim knjigu i na ta dva jezika, pored engleskog jezika pa mi je to malo problem a npr iBook i Google Books koliko sam shvatio podržavaju te jezike…

  E sad oni vjerovatno neće dozvoliti da ja kod njih prodajem englesku verziju a ovamo u iBooku i Google Booku tursku i arapsku bez obzira što ne prodajem kod njih engl…

  Ova payooner opcija je fantastična, da li ona funkcioniše i kod Google Booka s obzirom da Bosna, gdje se nalazim, nije na njihovoj support listi naplate sadržaja, znači iz Bosne ne mogu prodavati ništa na google playu, booku itd, vjerovatno i na iBooku…

  • Zdravo Selime ???? Nemam iskustvo sa Google books, ali proveri recimo i Kobo koje jezike sve objavljuje. Payoneer nisam sigurna da li radi za Google, proveri kod njih na sajtu ali svakako možeš da primaš čekove. Kod iTunes recimo moras da cekas da dodjes do 100$ pa tek onda isplaćuju… to je baš bzvz i dugo se čeka (osim ako ti knjiga nije baš hit). U principu, sve zavisi od marketinga, ako dobro izreklamiraš – sve može da se proda ☺️ Nadam se da sam ti pomogla

  • Ana Gord Reply

   Nisam razumela pitanje. Misliš od tvog romana? Naravno da može, piše na kraju teksta 🙂

 13. Poštovana Ana,
  trenutno sam u procesu pisanja svoje prve knjige.
  nameravam da je prevedem i da je postavim na amazon, itunes…
  imam samo jedno pitanje- kako se kreće odnos cene i obima knjige?
  koja bi bila prihvatljiva cena za knjigu od nekih 50000 reči?
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Draga Nevena, koliko god ti osećaš da treba da bude ☺️ Ti najbolje znaš koliko ceniš sebe i svoj rad – moj ti je savet samo da se ne potcenjuješ jer je napisati knjigu ipak ozbiljan posao – i svaka ti čast na tome. Srećno!

 14. Ana …hvala Vam na izuzetnim informacijama, ali imam jedno pitanje ako moze … Naime, napisala sam knjigu na srpskom i spremam se da je objavim na Amazonu pa koliko prodje da prodje do NEotkrivanja…Inace zivim u Holandiji, pa nije problem za uplate/isplate, samo me zanima, znate li, sta se desava onima koji su recimo vec kupili moju e knjigu, a mene provale i skinu knjigu sa sajta…mogu li oni i dalje citati ono sto su platili ili ne??? Pomalo sam informaticki nepismena pa ne mogu povezati 🙂 JAKO BI MI BILO VAZNO DA ODGOVORITE… zahvalna i ako ne odgovorite 🙂 pozzz

  • Ana Gord Reply

   Draga Saska, knjiga ostaje najnormalnije u posedu onoga ko je kupio bez obzira što je knjiga povučena 🙂 znači ljudi mogu da je čitaju ako su je kupili i ovo je proverena informacija, tako da bez brige. Srećno sa knjigom!

 15. Samo jos jedno pitanje, ne Znam da li da trazim EIN ili ITIN. Pozdrav i izvini na uznemiravanju

 16. Draga Ana pokusavam da objavim knjigu na amazonu ali sam zapela na tax informacije imam problem sa ITIN ili EIN, a te brojeve nemam. Mislim da slican poroblem je imao i gore Igor. Moze pomnoz

 17. Evo i moje kratke priče na mom blogu (www.i-to-je-to.simplesite.com), sada radim na jednoj dužoj koju mislim „baš“ objaviti.

 18. Ana, odlican je tekst, hvala puno !
  Ja zelim da objavim roman koji ce sadrzati i oko 15 crteza.
  Da li znate koji format je najpogodniji za tu opciju?
  Da li mislite da treba platiti IBSN broj ? Da li taj broj mora da se ima?
  Mislim da ce zainteresovani za moju knjigu zeleti da je imaju u stampanom obliku. Da li bih ja postojanje te opcije dodatno placala Amazonu ?

  hvala unapred

  Lidija

  • Draga Lidija,
   Hvala na lepim rečima. Lista formata za KDP se nalazi ovde: https://kdp.amazon.com/help?topicId=A2GF0UFHIYG9VQ a što se tiče digitalne verzije, zaista nisam najsigurnija, mada mislim da za tako manji broj slika je sasvim u redu i PDF. Što se tiče ISBN broja, za digitalno izdanje na Amzonu ne treba (ja ga nemam), ali za štampano već mislim da treba (to treba proveriti, ja ću uskoro da krenem u KDP). U svakom slučaju, najbolje je da ga uzmeš kod nas, to se uzima u Narodnoj biblioteci u Beogradu, evo ga i upustvo: https://www.nb.rs/pages/article.php?id=5742 i može da se izda i za digitalnu verziju knjige. U tom slučaju, ne plaćaš ništa Amazonu već samo NBS-u, čini mi se negde oko 10 e, ima sve na sajtu. Onda kada izdaješ na Amazonu, samo ukucaš broj koji si dobila i to je to.
   Nadam se da sam ti pomogla. Ukoliko imaš bilo kakvih drugih pitanja, slobodno javi!
   Srdačan pozdrav i javi kad objaviš 🙂

   • Hvala na odgovoru Ana. Znaci, kad budem platila taj broj u NBS, posle odjednom formulisem na Amazonu da zelim knjiga da bude elektronska sa mogucnoscu stampane knjige ? Iz Amazona su mi odgovorili da im mogu takvu knjigu poslati i u Wordu sto bi mi bilo najlakse, tako da cu videti Word ili PDF. Inace, knjiga je na engleskom. Nadam se da ovo sa NBS moze da se obavi putem interneta. Malo me zbunjuje kako izgleda ceo taj proces na Amazonu, zakomplikovali su ga, ali valjda cu se snaci. I pisem ako bude jos nesto, hvala jos jednom na konkretnom odgovoru i puno srece sa buducim knjigama 🙂
    Lidija

    • Draga Lidija,

     Kada uzmeš broj u NBS, onda taj broj ukucaš prilkom kreiranja knjige na Amazonu – zaista je 5 minuta posla ako imaš spremnu knjigu, broj, omot i opis knjige (sinopsis). Tada kreiraš SAMO elektronsku knjigu. Kada budeš želela štampano izdanje preko Amazona, onda ideš na createspace, to ti mogu naknadno objasniti (postupak je jako sličan). Samo prati moje smernice u ovom postu i zaista je samo priprema malo duža, a objavljivanje e-knjige je lagano. Broj NBS-a ti važi svuda u svetu i važi za elektronska izdanja. Piši slobodno kad god zatreba i javi se sa gotovom knjigom 😉
     PozZ i samo napred 🙂

     • Zdravo ponovo Ana 🙂
      Moja knjiga je postavljena na Kindle i cekam da prodje onih 12 sati pa cu postaviti link ovde. Iskreno, meni je trebalo ne 5 minuta, nego milion i 5 minuta pored svih tih standarda i formatiranja i smaranja. Ali dobro. Uradjeno. Hocu sto pre da objavim paperback knjigu za Create Space, pripremila sam je, pa zelim da te pitam sta je razlika u odnosu na popunjavanje formulara za Kindle ?
      Btw, postoji besplatan ISBN za Create Space.

    • Draga Lidija,
     Žao mi je što si se namučila; moja knjiga je bila skroz spremna pre objave (omot, sinopsis itd.), tako da meni nije zaista oduzelo vremena.
     Za Create space ne znam iskreno, krenula sam u to, ali me je konkurs za kratku priču potpuno odveo na drugu stranu; čim istražim kako stvari stoje, stavljam tekst na blog, ali plašim se da to neće biti pre novembra :/ Raspitaću se kod ljudi koji su to radili, javi mi se na mail, pa ću ti reći tačno, ok? Veliki pozZ 😉 i čestitam na knjizi jeiiii 😀 😀 😀

 19. Draga Ana, hvala ti na ovako sjajnom tekstu. Mnogo nejasnih stvari si mi razjasnila. Vec neko vreme citam o ovoj temi, posto bih i sam zeleo da probam da objavim e-knjigu na Amazonu i dosada nisam naleteo na ovako sveobuhvatan tekst. Pa se nadam da ti mozes da mi pomognes. Imam poteskoca sa pravljenjem naloga tacnije sa delom zvanim „tax information interview“. Zapnem na 40% kada treba da im dam ili ITIN ili EIN, a nemam ni jedan ni drugi broj. Kako si ti resila ovaj problem? Druga stvar koja me muci je to sto sam na nekoliko foruma procitao da kada mi iz Srbije objavimo knjigu IRS ili ko vec dvaput oporezuje nas profit. Koliko sam ja shvatio umesto da samo Amazon uzme 30%, uzimaju 60%, da li si cula za to i da li je to tacno, a ako jesi da li postoji nacin da se to zaobidje?
  Nadam se da te nisam udavio, hvala unapred. 🙂

  • Dragi Igore,

   Izvini što ti odgovaram sa par dana zakašnjenja. Evo linkova koji bi mogli da ti pomognu: https://kdp.amazon.com/help?topicId=201274700 i https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/taxpayer-identification-numbers-tin, ali koliko znam mi iz Srbije (ili ex-Yu) bi trebalo da preskočimo ceo taj deo – sećam se da sam do besvesti kliktala „I’m not an US resident“ i stoga ne plaćamo porez. Možeš da pišeš Amazonu da ih tačno pitaš, brzo odgovore i kažu kako ide.
   Što se tiče drugog pitanja, nisam najsigurnija da je to istina jer od moje knjige ja i dalje uzmem 70% (ili 30% u zavisnosti od cene); tako da sam to zaobišla 🙂 Jedino gde mogu da ti uzmu pare jeste ako prijaviš u poreskoj službi šta radiš i da želiš da platiš porez… Ali zakoni kod nas su oko digitala generalno još nedefinisani – sad ako se osećaš da treba da prijaviš, to je tvoja samostalna odluka. Iskreno, sama nisam prijavila i ne znam nikoga ko je prijavio ako ti je za utehu 🙂
   Hvala na podršci i ako ti zatreba još nešto, slobodno piši ?
   Veliki pozZ

   • Kao neko ko već tri i po godine prodaje na KDP Amazonu digitalne knjige na balkanskim jezicima moram da vam razbijem neke iluzije… Najpre, ne dobija se uvek 70% od prodaje knjige, ako je kupac sa Balkana ili nekih drugih zemalja Amazon vam daje samo 35%. Prodaja koju vidite na Dashboardu i zarada nisu zapravo realne… Jer, tek kada dođe do isplate od tih sredstava koje vidite Amazon vam skine 30% na ime poreza (pošto Srbija nema trgovinski sporazum s Amerikom svi distributeri i Amazon, i iTunes, i Google Play i Scribd i svi ostali obavezno vam skidaju tih 30%)… To važi sa knjige prodate na Amazon.com (za prodate na UK ili evropskim Amazonima ne skidaju porez). Zatim, autorima/izdavačima Amazon plaća isključivo čekovima i nikako drugačije (nema druge mogućnosti)… Pride, za svaki ogranak Amazona dobijate poseban ček… Znači za knjige prodate na Amazon.com dobijate poseban ček, poseban ček za knjige prodate na UK Amazonu poseban itd. I svugde treba da najpre dostignete prag od 100 USD (zbog poreza prodaja mora da dostigne 150 USD da biste dobili cek na 100 USD), 100 GBP, 100 EUR da biste dobili ček… E sad tu nastaje novi zez, posredničke ino banke koje realizuju čekove našim bankama za tu uslugu uzimaju za USD čekove 35 USD, za 100 GBP 26 GBP, za 100 EUR uzimaju 30 EUR… Naše banke ne primaju čekove za CAD manje od 300 CAD jer ino troškovi iznose 140 CAD (iskusih lično)… Kao autori s jednom ili dve knjige praktično se ne isplati izaći na Amazon jer će proći mnogo vremena da izvučete svoje pare… I nipošto nemojte sebe ograničavati da su vam knjige dostupne samo preko KDP-a… Dosta ljudi ne koristi Kindle, već knjige kupuju na iTunesu, Google Playu, Kobu, Scribdu… Knjige domaćih autora prevedene na engleski zapravo imaju preveliku konkurenciju u mnoštvu drugih knjiga na engleskom i bez agresivnog marketinga nemaju nikakve šanse… Komunikacija s Amazonovim customer servicesom dovodi do čistog očajanja i preporuka je da odmah odustanete od te ideje… 🙁 Još jedna stvar, Amazon vam skida i troškove „težine“ knjige (ako idete na opciju 70%)…

    • Draga Tea,
     Što se tiče podizanja para, meni na moj Payoneer račun najnormalnije ležu pare sa svakog tržišta i pare potrošim dižući ih sa automata ili plaćajući sa karticom. Tako da opcija sa čekovima je verovatno neka starija opcija; dakle sa Payoneer kartice stigne mi npr. 2 dolara (iz svih zemalja), i ja 2 dolara potrošim, bez čekanja na 100 dolara (možda čekovi zahtevaju razdvajanje po zemljama i sumu od 100$, molim Vas da proverite). Što se tiče KDP-a, meni lično odgovara trenutno; naravno svako ima pravo da isti ugovor ne potpiše – nailazila sam na forumima da ljudi preferiraju da nisu u KDP-u, i to je sve stvar ličnog izbora (post je napisan iz mog ugla).
     Što se tiče same zarade i procenta dobijenog novca, mene su to već par puta pitali, i ja ne mogu ništa drugo osim da se (moguće) složim sa vama, ali nisam zaista proverila detaljno kako stvari stoje. Ipak, self-publishing kao takav je po mom mišljenju sjajan način da ljudi koji su odbijeni po milion puta u domaćim izdavačkim kućama i nemaju sredstava da sami izdaju knjigu, prosto krenu sa prodajom. U trenutku kada apsolutno nisam ni na koji način reklamirala knjigu, ja sam prodala par primeraka; naravno da to nisu bili milioni ali je bilo dovoljno da me zainteresuje ako ništa kao vid pasivne zarade. Amazonov customer service je možda sporiji zbog broja upita, ali (opet po meni) dovoljno efikasan i svaki put su mi zaista odgovorili na pitanje (za razliku od npr. Apple-a, od koga i dan danas ima traume).
     S druge strane, prevelika konkurencija može izgledati kao izazov, ali za zaista kvalitetnu knjigu, tako nešto po mom mišljenju ne postoji. Takođe što je odlično kod Amazona jeste da vi i vaš prvenac ili kratke priče ili pesme ili šta god zamislite, možete sa lakoćom objaviti, bez petljanja sa domaćim izdavačkim kućama od kojih ćete tek izgubiti živce (mislim da se slažete da npr. Lagunin ili Deretin customer service apsolutno ne postoji); i sve to dok radite drugi posao koji naravno nema veze sa pisanjem (svi radimo drugi posao na početku), i ipak imati (kaktvu-takvu) zaradu (koja zavisi samo od vas).
     Možda sam ja preterano optimistična (guilty as charged), ali eto mojih razloga zašto mi se self-publishing dopada kod najveće izdavačke kuće na svetu 🙂
     I draga Tea, naravno ukoliko želite, ostavite link ka svojoj knjizi ovde 🙂

     • Draga Ana, ja s Amazonom poslujem legalno kao firma a ne kao samoizdajući autor. Možda ste se registrovali s nekom ne-srpskom adresom (tj. američkom adresom)… Ali izdavačima/autorima iz Srbije KDP ne dopušta nijedan drugi način plačanja osim putem čekova…
      Slažem se da autori treba da objavljuju sami svoje knjige ukoliko nisu u mogućnosti da nađu izdavača. Ali isto tako, kao neko ko je u izdavaštvu već više od 20 godina moram da kažem da nije svaki napisani tekst dovoljno dobar da bi bio objavljen i da bi našao svog čitaoca (šta god da autori mislili o svojim delima)… Kako je većina domaćih izdavača u privatnim rukama i kako su teška vremena oni ne mogu dozvoliti sebi luksuz da objavljuju knjige koje nikog ne interesuju, loše su napisane ili ne mogu da obezbede svom izdavaču zaradu… O Amazonovom customer serviceu napisaću višetomnu knjigu (budući da im je on za KDP u Indiji)… Na jedan dobar odgovor na pitanje dođe otprilike 10 imejlove gde shvatite da uopšte ili nisu pročitali šta ste im napisali ili nisu razumeli… Pa je potrebno da razmenite barem 10 imejlova da se razumete (a ja nemam problem s engleskim budući da sam između ostalog i prevodilac sa engleskog)… Otkrila sam i prevaru na Amazonu, prijavila i doživela da mi se jave glavešine direktno iz Sijetla i da sat vremena provedem u telefonskom razgovoru s njima… Kao kupac ja od 1998. imam račun na Amazonu, na hiljade dolara sam im ostavila za knjige od tada, dva Kindlea imam, Kindle sam ovisnik i kunem se u njih… Kao izdavač koji s njima posluje već 3,5 godine i koji je tamo prodao na hiljade primeraka (dosad sam objavila skoro 300 naslova digitalno), gotovo da nemam nijednu lepu reč za njihov način poslovanja i poslovnu politiku prema izdavačima (da ne ulazim ovde u sitna crevca)… I nisam jedina, i veliki strani pisci i izdavači imaju velike zamerke na Amazon… Sa ovim digitalnim znanjem i iskustvom svakom samoizdajućem autoru bih preporučila da distribuciju na Amazon i ostale distributivne platforme radi preko nekog distributera, da mu je to isplativije (jer će se novac sa svih strana slivati kod distributera a autor će ga dobijati u jednoj isplati, a biće pošteđen svih uzaludnih komunikacija s customer serviceima… a neki distributivni lanci neće vas primiti sa samo jednom knjigom, morate imati barem 50 da biste postali njihov klijent)… Sa iTunesom možete raditi direktno samo ako ste američka firma ili imate registrovan račun u Americi…
      Poslednje dve godine najviše prihoda, digitalnih, donose zapravo pretplatnički servisi za čitanje knjiga (a la Scribd i drugi)…
      I da bez obzira na ASIN broj koji Amazon dodeljuje knjigama dignutim na KDP, svaka knjiga MORA da ima ISBN broj… bez tog broja neće moći da ga kupi nijedna digitalna biblioteka u svetu niti možete da ga dignete na neku drugu digitalnu platformu…
      Ana, ja jesam optimista i verujem u digitalne knjige (i od toga i živim), da nije tako ne bih u to krenula kao pionir, niti bih sada bila trenutno najveći digitalni izdavač na Balkanu 🙂 Samo želim da predočim autorima šta sve mogu da očekuju (a nema toga što nisam doživela za ove 3,5 godine)… Ja radim sa srpskim, hrvatskim i bosanskim afirmisanim i bestseler piscima kojima posebna reklama i nije potrebna pa nije lako… Ali kao i u svakom poslu treba biti uporan… 🙂 Srećno svim samoizdajućim autorima! 🙂
      Pozdrav

      • Draga Tea,
       Prijavila sam se sa srpskom adresom, ali sa Payoneer karticom, koja ima opciju američke banke (pročitajte u navedenom tekstu kod Igora Tomića kako funkcioniše kartica), tako da je sve bilo itekako legalno 🙂 Dakle primam najnormalnije novac na karticu; bilo koji iznos iz bilo koje zemlje na jedan račun.
       Slažem se sa Vama da nije svaki dobro napisan tekst za objavljivanje; ali tržište je sada takvo gde je sve dopušteno. Moj blog baš i govori o tome da pisci itekako treba da obrate pažnju kakve stvari objavljuju. Ali pošto sam i sama bila mlada (tj imala 18 i mislila da sam popila svu pamet sveta); znam kako je to kada imaš neki san koji ne može da se ispuni, a Amazon ti dozvoljava da budeš to što jesi – pisac.
       Sa iTunes-om radim kao samostalni pisac iz Srbije (isto sve legalno sa istom karticom) – i na mom blogu postoji i detlajno uputstvo za to, mada je njihov proces nešto komplikovaniji. Tako da, svako radi kako preferira; moj tekst je pre svega namenjen ljudima koji nemaju apsolutno dinara da ulože a veruju u svoje delo (mada svi pisci veruju u svoje delo, to je neki teško objašnjivi egoizam). Vas potpuno razumem, i mogu da zamislim kroz šta ste sve prošli, ali sve ovo ovde je pisano za potrebe samostalnog autora. Podržavam distributere naravno i sve što ima veze sa knjigama, a u trenutku kada sam postavila svoj tekst, objavila sam ga uz rečenicu da se verovatno izdavačima ovo moje pisanije nikako neće dopasti 🙂 Želim Vam svu sreću u poslu i ako dozvolite, rado ću preporučiti ljudima kojima je potreban distributer da objave upravo kod Vas. Srdačan pozdrav 🙂

       • Draga Ana, plaćanje preko Payoneer kartice nije legalno kod nas za firme… Moja reakcija nije bila što mi se ne sviđa vaše pisanje, nego naprotiv što mi je iskustvo nešto duže i šire… 🙂 I prva stvar koju pisac treba da uradi jeste da izađe na Goodreads… Ja nisam distributer već izdavač i ne radim s neafirmisanim piscima (iz prostog razloga što živim od digitalnog izdavaštva)… Srećno! 🙂

        • Hvala Vam na svim informacijama! Eto još jednog razloga da ne-
         afirmisani autori iza-
         beru Amazon 😉 Takođe svu sreću želim u daljem radu 🙂

 20. Sjajno. Hvala ti puno, ovo ce dosta toga promeniti za mene. Nego me zanima jesu li moguci drugi formati osim worda? Pitam zato sto bi moja knjiga imala veliki broj slika.
  Predivna si zaista sto si ovo podelila sa nama 🙂

 21. Draga Ana, s velikim interesovanjem sam pročitala ovaj tekst, i hvalabogu da sam Te“ upoznala“.
  Starija sam, 65, učiteljica u penziji, vremena imam napretek, ali kada će da iscuri poslednje njegovo zrnca, pitanje je sad. U svakom slučaju, nastojim da ne teče uzaludno, da mu svaki trenutak kažem da s njim trčim i ja.
  Živim u Prijedoru, tu sam otkad znam za sebe, , turbulentne devedesete sam provela u ovom gradu, u njemu djetinjstvo provela , školovala se, ljubila, učila 40 godina djecu, stigla u čekaonicu i čekam da me Gospodar pozove….

  Napisala sam jednu knjigu , više priča… Knjigu sam slala na konkure i uvijek dodjem u prvih nekoliko, nikako da me upapire.
  Penzija mi je 200 e, dakle, nemam novca da je prevedem, šta mi savjetuješ , da li da zamolim nekoga da mi odradi ono što si napisala , kako da se objavi knjiga na srpskom, pa dokle -dotle?
  Knjiga je uglavnim skoro dokumentarna , što bi nadam se interesovalo sve moje bivše i sadašnje sugradjanine, i savremenike koji su se razišli širom planete.

  Da Te više ne zamaram, da ne tačiš vrijeme na mene, pozdravlja Te i ljubi teta Zorana.

  • Poštovana Zorana,
   Hvala Vam za lepe reči i drago mi je da Vas je moj tekst zainteresovao. Knjigu možete objaviti u elektronskoj formi i na srpskom, a tekst o tome možete pročitati ovde: http://www.anagord.com/kako-objaviti-elektronsku-knjigu/
   Što se tiče prevoda, znam da može da izgleda kao veliko ulaganje, ali znajte da će Vaš profesionalno preveden tekst biti razumljiv stranom čitaocu i u njemu će uživati – ukoliko je prevod loš, može se lako izgubiti lepota originala i nećete uspeti da prodate toliko knjiga koliko želite. Takođe, sa nekim prevodiocima je moguć i dogovor pa možete možda plaćati na rate ili se dogovoriti oko niže cene. Pošto ste mi naveli da ste radili u školi i pretpostavljam da imate da prosledite nekome ko bi preveo to dobro i dovoljno verujete u njegov prevod, i to može biti opcija, iako mi se čini da je profesionalni prevod uvek najbolji izbor.
   U svakom slučaju, iskreno se nadam da će Vaša knjiga ugledati svetlost dana, u elektronskoj i papirnoj formi!
   Srdačan pozdrav!

Comment