Odmah da vam kažem – idite na produženi vikend u Sofiju, baš je okej (i više nego okej) – jer sve je nekako uređeno, a opet soc, a s druge strane čisto i ima šta da se vidi – i moj vam je predlog da odete u glavni grad Bugarske (koji zamislite nema reku). Baš ono ima šta da se vidi, ima šta da se čalabrcne, čisto je, ima metro – a na 5h vožnje je od Beograda. Inače, ovog kasnog novembra, Sofija i ja smo tek samo malo flertovale i sad ću malo da vam pišem kako sam se provela, ali nema mnogo preporuka jer, kao što i naslov upućuje, manje sam obilazila a više uživala 🙂

Vreme posete: 23-28 novembar 2022

Istina jeste – što više putujem, manje mi je do obilaženja a više do upijanja mesta kao takvog. A ako ćemo do koske iskreno, meni je najomiljeniji tzv. slow travel, kada ostaneš na nekom mestu po nekoliko meseci, pa upoznaješ hranu, ljude, dešavanja i ritam grada (ili zemlje). Isto valjda kao i sa osobama; da se dubinski saznamo, da vidimo kako talasamo pa se bolje razumemo. Zato sam se u Sofiji više družila sa mojim omiljenim osobama nego što sam se posvetila samom gradu… Za to će biti vremena.

Za početak, dobro je znati da Bugari slave katolički Božić, a pravoslavni Uskrs – pa su me odmah po dolasku odveli na krisms market sa kuvanim vinom. Market je inače super, i puno je ljudi i radnim danom, a sastoji se od kućica tj štandova gde prodaju hranu, kuvano vino ali i garderobu i ukrase. A da, isto je tako dobro znati da sam razbila telefon pre izlaska iz kuće, dakle pre samog dolaska ovde pa su slike nešto slabijeg kvaliteta.

Nacionalna galerija

Što se tiče same Sofije, imate gomilu restorana a možete da isprobavate fast food različitih zemalja. Tako sam ja probala bao buns, neke bele zemičke poreklom iz Kine koje se pune svim i svačim. Grad ima socijalističku notu, ali je overall ok, s tim što mi možda fali hipsterskog kraja tj nekog umetničkog kvarta. Kažu da je noćni život ludilo, nisam probala, ali vi ako jeste, javite. Inače mi se cene u Sofiji čine 10-20% povoljnije nego kod nas. Restorane nemam da vam preporučim, osim možda Happy-ija koji ima kul meni i dosta stvari i lepo izgleda sve u svemu.

Aleksandar Nevski

Bao bun, kineska bela zemička neutralnog ukusa, pomalo lepljiva

Nemam još mnogo šta da vam ispričam jer je poseta bila orijentisana na druženje sa prijateljima nego što sam se posvetila samom gradu, pa smo sekli 6kg pršute po ceo dan kao besni, jeli kao da smo izašli iz logora, išli u saunu i uglavnom se razmaivali po kauču, što je, kako kaže Master kard, neprocenjivo u odnosu na turistička otkrivanja 😉 Ali za kraj mogu da vam kažem još par zanimljivih stvari:

  • glavna ulica je Bulevar Vitosha koji gleda na planine Vitosha
  • u Bugarskoj kada klimate glavom govorite NE a kada odmahujete – DA
  • kada računaju spratove, Bugari počinju od 1 (znači nema prizemlje). Ovo je pogled na Sofiju sa njihovog 22 sprata (našeg 21)
  • lav je naziv i valute koja se još uvek koristi ovde (lev) jer Bugarska vrvi od lavova
  • izmislili su kiselo mleko (i stvarno je top)
  • Aleksandar Nevski bi bio najveći hram na svetu ali ga je ovaj naš na Vračaru sjebao
  • slatki food corner sa ukusima iz celog sveta je Bohemian Hall (mali je ali kljut)
  • povratna karta sa Flix busom vam je trenutno 70 eur
  • ako idete kolima, svratite u Pirotu u kafanu Ladna voda – savršena klopa (sarmice u vinovoj lozi neviđene)
Ladna voda, kafana za stajanje u Pirotu

Uglavnom, Sofija je kul destinacija za neki vikend odmor, pa probajte ako nemate više ideju gde da odete. Šta da vam kažem, pratite me za još hedonističkih izvoljevanja i slika hrane i sarkazma i grafita i ponekog džointa, bože moj, pogreši čovek 😉

pozZ

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment