(ili Click & Learn – Korisni (Spisateljski) Linkovi)

Često poželim da podelim neke linkove na društvenim mrežama, ali mi prosto bude žao da se izgube na „lajni“, u moru drugih informacija – možda najviše i zbog činjenice što ne mogu da objasnim koliko je neki link koristan. S druge strane, kada hoću da nađem neki link na FB, to se obično pretvori u nemoguću misiju i lupanje glavom o zid u stilu „o zašto bože ga nisam onda sačuvala“. Stoga na blogu danas stavljam 3 itekako korisna linka, da stoje za vjeke vjekova, koji će biti sigurno zanimljivi piscima, ali i svima onima koje pisanje i čitanje manje zanima.

Link broj 1: Jenna Moreci o pisanju (engleski)

Jenna je pisac. I kiborg. I vloger (vlogerka?!). Uglavnom, Jenna ima JuTjub kanal na kome 1x nedeljno izbacuje videe koji se tiču pisanja i spisateljskih nedoumica. Pored toga što je neviđeno duhovita i lepa, Jenna zaista daje konkretne odgovore i konstruktivne predloge za pitanja kao što su: kako da znam da li sam pisac, kako promovisati knjigu, kako napisati dijalog itd. Za one koje pisanje ne zanima ni malkice, mogu pogledati njen najgledaniji video o tome zašto su pisci toliki čudaci. Ono što može poslužiti kao posticaj svim (mladim) piscima jeste i činjenica da je Jenna napisala samo jednu knjigu i da sasvim pristojno živi od njene prodaje – dakle, da, čuda su moguća. Vlog je naravno na engleskom i bavi se možda stvarima koje se više tiču young adult fikcijom, ali je itekako koristan za početnike i garantujem da mnogo stvari možete naučiti.

Link br 2: Kako pronaći vreme za pisanje u ovim teškim vremenima!? (engleski)

Ne znam kako je vama, ali meni je ovo jedan od najvećih životnih izazova. Pored toliko stvari koje imam u toku dana (a 101% njih podrazumeva sedenje za komjuterom i pisanje), zaista mi je skoro pa mrsko kada na kraju dana (ili na njegovom samom početku oko 6 ujutru) treba da sednem i da pišem nešto za svoju dušu. Za vikend sam prisustvovala ČitamČitaš tribini gde je jedan od gostiju bio i profesor kreativnog pisanja Zoran Živković, pa sam mu postavila upravo ovo pitanje. Da parafraziram, profesor mi je odgovorio nešto u ovom stilu: nekada je pisac mogao da računa na svog mecenu, a sada najbolje čemu jedna devojka može da se nada jeste da se dobro uda. Pravi je izazov raditi od 9-17, doći kući, skuvati ručak, baviti se decom, i tu negde pred spavanje, onako umorno sesti i pisati dok vas muž nestrpljivo čeka u postelji da obavite svoje bračne dužnosti. Međutim, na kraju života, niko vas neće pitati za okolnosti. Ukoliko želite da budete pisac, morate sedeti i pisati. Ovaj tekst se upravo time i bavi na jedan čak brutalan način (ne samo iz ženske perspektive); ukoliko zanemarite krvavu sliku sa početka posta, ovo zaista može biti jedan šamar za one koji nikada nemaju vremena za pisanje.

pisanje saveti

Link broj 3: Audio knjige na srpskom (srpski, logično)

Fenomenalna, fenomenalna (ali zaista moram reći i po treći put), fenomenalna kolekcija audio knjiga na srpskom jeziku na jednom mestu. Za sve one kojima su oči umorne od komjutera, koji tvrde da nemaju vremena da čitaju, koje mrzi da čitaju lektiru, koji zaista vole knjige i uživaju u njima čak i kad ih slušaju! Toplo preporučujem youtube to mp3 converter, prebacivanje na telefon ili usb i uživanje u šetnji, vožnji ili čak i trčanju! Čini mi se da su ovde možda i najdragocenije upravo knjige za decu kojima pažnja često odluta ili koja tek uče da čitaju (knjiga + audio); naravno da i ne spominjem pružanje neizmerne radosti onima koji knjige ne mogu da čitaju kao što su slabovidi ili slepi!

Nadam se da vam se post svideo, a ukoliko imate sličnih linkova koji mogu drugima poslužiti, zaista bi bilo super da ih podelite u komentarima (i ne, ne moraju da se tiču isključivo pisanja). Iskreno, znam da ću napisati još sličnih postova, a čisto da vam pokažem dokle idu moje Milan Tarot sposobnosti, nagađam da će sledeći post biti nastavak Digitalnog Gutenberga kao i tekst koji su mi mnogi tražili a tiče se cover-a za knjigu (i elektronsku i papirnu). Na kraju ovog posta, želela bih da zahvalim svima koji me prate (divni ste ljudi!) – a vi novi kojima je ovo zanimljivo, slobodno šerajte, lajkajte, pištite i zovite me na letovanje, pa se čitamo & družimo uskoro!

PozZ!

 

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

2 Comments

Comment