Deca. Muž. Posao. Spavanje. Bebe žirafe. Bukvalno se sve ispreči ispred toga da konačno napišete knjigu. I nemate pojima kako naći vremena za pisanje – ali stvarno, pravog, pravcatog vremena koje će dovesti do toga da objavite nešto.  Možda i sanjarite o tome da se nekako osamite i konačno zagrejete gluteus pa da se ta knjiga napiše.

Ali… Ne ide.

Fora je u tome što je pisanje neisplativo.

Da, da, dobro ste pročitali – kada počnete da pišete, u prvih par godina zaista nemate ništa od toga (pogotovo na našim prostorima). I onda su potrebni čelični živci i volja da bi se u jednom potpuno neisplativom poduhvatu istrajalo. Osim toga, kako naći vremena za pisanje kada morate i da zaradite za život, kada vam deca skaču po glavi ili želite da se prosto odmorite nakon napornog dana na poslu? Ili pogledate video sa bebama žirafama?

Naravno, vreme neumitno prolazi… Ali, nije sve tako crno.

Dobra vest je da je pisanje kao vino: što ste stariji, sve bolje pišete… Ali loša vest je da se lako može desiti da vam prođe dan po dan – ili ceo život – a da niste napisali ono što vam je na duši, srcu, umu.

Međutim – ima načina 🙂

A čak vam nije ni potrebno toliko volje ni vremena.

U stvari, potrebno vam je svega 120 sekundi 🙂

kako naci vremena za pisanje

2 minuta ima svako

Imate vremena za društvene mreže, za omiljenu seriju ili nešto treće – ali nikako da nađete vremena za pisanje? Znam da je teško. Radite, vratite se s posla mrtvi umorni, provedete vreme u prevozu, neko mora da zbrine decu ili da skuva, a na to još i da pišete. 

Ali moje rešenje je toliko jednostavno da ne morate ničega da se odreknete.

Jer – 2 min vremena dnevno ima svako. I ne treba vam apsolutno ništa osim telefona.

Prosto, otvorite beleške u telefonu i 2 min pišite… Šta god.

U prvo vreme stvarno nije važno šta pišete, dok god vežbate spisateljski mišić i nešto žvrljkate. Videćete, nekim danima će vas mrzeti, ali nekim danima ćete pisati više od 2 min, a u tome i jeste fora.

Jer kada tražite vreme da pišete, ne treba da budete strogi prema sebi, ali ni popustljivi. U redu je da imate vremena tokom dana kada prosto ne radite ništa (gledate Instagram ili sl). Ali uvek ćete imati 120 sekundi da nešto napišete. Probajte ovo samo 3 dana za redom, i gle čuda, višak vremena da se rade neke druge pametnije stvari se stvorio.

E sad, pitanje je takođe šta uraditi nakon par nedelja kada to pisanje dobije neki oblik. U svakom slučaju, uvek možete da pogledate moj tekst na temu kako redovno pisati jer morate da imate neki kontinuitet.

Gde lako matori?!

Takođe, nemojte da se opustite pred lakoćom zadatka pisanja 2 minuta dnevno. Zaista treba da se setite da nešto piskarate i da to redovno radite – čak i kad imate decu ili neke druge obaveze za vratom. 

Naravno, biće dana da vam se zaista desi da iskrsne nešto neočekivano: prehlada, rodbina, posao itd. Život je dinamičan i nepredviđene stvari se uvek dešavaju. Ovde je trik da budete fleksibilni ali i dosledni. Verujte mi, ko traži taj i nađe – setite se svojih prioriteta.

Probajte, evo sad uključite štopericu i počnete sa pisanjem. Da, just like that – uključite i pišete. Možete sat podesiti na telefonu ili na internetu i odmah krenuti sa pisanjem. Ne razmišljajte o prepravljanju, već kucajte i kucajte i kucajte. Bitno je da krenete i da vas ponese momentum. Kada se tajmer oglasi, možete prestati sa pisanjem ali uvidećete često da želite da nastavite, pa ako imate vremena ni ne prestajte.

Ako ne znate šta da pišete, uzmite zapišite sve ideje koje vam prođu kroz glavu u vezi sa likovima, scenama, zapletom itd. Najbitnije je da vreme za pisanje utrošite pametno – ako ne na pisanje, onda na brejnstorming u vezi sa pisanjem ili lektorisanje.

vreme za pisanje

Na kraju krajeva, pisanje stvarno ne treba uzimate preozbiljno – fora je da se opustite i nešto stvarate i stvarno nije strašno ako ništa niste napisali mesecima. Naravno, ako želite da završite priču ili knjigu, morate imati neku vrstu discipline i istrajnosti – ali samo ako im prilazite sa razumevanjem i fleksibilnošću. Kada se naviknete na pisanje od 2 minuta dnevno, videćete da svaki dan želite da pišete ne zato što morate, već zato što osećate da vam dan nije ispunjen ako niste zapisali svoje misli i ideje. Javite kako napredujete 🙂

PozZ!

p.s. I dalje niste sigurni kako da napravite kontinuitet u pisanju? Prijavite se za najbolji KURS KREATIVNOG PISANJA na svetu 🙂

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment