Koliko često treba pisati i koliki bi tekstovi trebalo da budu?

Moja dva omiljena pitanja 🙂

Na prvo sam odgovorila u tekstu Moj trik br 1 za redovno pisanje bloga pa hajmo sad kratko na ovo drugo 🙂

Ima jedan odličan odgovor na pitanje kolika knjiga treba da bude – od korice do korice. Isto važi za blog postove. Tekstovi treba da budu dugački od početka do kraja. Treba dakle da budu koliki god vi želite da budu (osim ako nemate nametnutu formu koju morate slediti). Dužina ne znači ništa. Osim Guglu. Gugl obožava dugačke tekstove. Ali to vama ništa ne znači. Nećete valjda pisati eseje samo zato što je Gugl tako rekao?! Ne, vi pišite onako kako je smisleno za vas. Ako je to 2 rečenice, kul. Ako je to 7 miliona reči, opet kul. Svakako ćete izaći na prvo mesto Gugla ukoliko valja to što pišete.

Ono što je najbitnije jeste sadržaj – ili tačnije kvalitet sadržaja.

Neko voli dugačke tekstove, neko kratke. Npr Kamijev Stranac i Tolstojev Rat i mir su remek dela klasične književnosti, a imaju potpuno različit broj strana.

pjimage
Primećujete razliku?

Ovde ću vam dati jedan prost primer jednog da kažem standardnog teksta koji se često ponavlja. Hajde da uzmemo nešto čega ima na netu nebrojeno mnogo puta, kao što je npr. recept za kaprićiozu. Koji recept za pizzu tj kaprićiozu će, uslovno rečeno, biti najbolji? Ako tražimo recept kako da picu spremimo za 10 min, najverovatnije onaj koji je najkraći. Ako hoćemo da osvojimo srce neke devojke i pokažemo da smo majstori kuvanja, verovatno ćemo se odlučiti za kaprićiozu po receptu Džejmija Olivera.

Pogotovo dakle ako se pojavi takvo neko ime koje tekstu daje dodatnu vrednost. Ajd baš da vidim šta Džejmi kaže, zašto je njegova pizza posebna? Kako mu je testo tako prhko? Koji kačkavalj koristi?

Kapirate, nije zaista bitno i da je Džejmi napisao 100 strana za jedan recept – mi ćemo ga čitati jer znamo da ima vrednost. Kada ljudi govore da ne čitaju dugačke tekstove, to je samo zato što ih ne zanima sadržaj. Kada vam je nešto potrebno, itekako ćete pročitati ono što piše.

Džejmi takođe sigurno nema neke glupe slike – on je napravio profesionalne fotografije koje su potvrda njegove umeštnosti. Ako njegovo ime ne stoji u naslovu, onda sigurno nije samo „recept za pizzu“ već neki efektan naslov kao „Originalni italijanski recept za kaprićiozu: testo kakvo do sad niste probali“. U samom receptu npr otkriva se takođe kako se u testo ubacuje sodaa bikarbona i kako se meša sa kiselom vodom ili da se kačkavalj narenda pre stavljanja kečapa. Govori se uz koje vino može da se posluži. Odaju se neke tajne zanata. Daju se male cake koje daju na šmeku.

 Razumete sad? Nije fora samo napisati nešto, već i u kvalitetu koji ste dodali.

Kako to uraditi? Ako ne znate ništa o temi, istražujte. Posvetite vreme tekstu ukoliko želite da se istakne od drugih. Kvalitet sadržaja je dodatna vrednost koju vi dajte svojim umećem i promišljanjem, zalaganjem za tekst. I naravno – ljubav prema onome što u tekstu obrađujete.

Tako da je najbolja dužina tekstova – ona koja vama odgovara. Ukoliko je tekst kvalitetan, uvek će se naći publika.

PozZ

p.s. verovali ili ne, ovo je ujedno i najkraći tekst na mom blogu 😀 😀 😀

p.s.2 Želite da napišete knjigu od početka do kraja, a zatim je i objavite? Prijavite se za najbolji KURS KREATIVNOG PISANJA na svetu 🙂

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment