(guest post Sonje Ocić)

Objavljivanje tekstova na ovom blogu može vas odvesti u Poljsku 🙂 Što se upravo meni desilo. Saradnica Instituta za istočne studije u Varšavi naišla je na moje tekstove o elektronskom izdavaštvu koji su ovde objavljivani i pozvala me da učestvujem na 2. Industrijskom Forumu, koji je održan u poljskoj banji Karpač (Karpacz) od 8. do 10. decembra 2016. Tema moje prezentacije je glasila: The Digitisation of the Publishing Industry – a Step Forward or the Cause of the Crisis of Traditional Publishing Houses?

Naravno, bez razmišljanja sam prihvatila poziv. Početno uzbuđenje je polovinom novembra zamenila panika, jer sam poznata kao tremaroš kada je o javnim govorancijama reč. Trema me je držala sve do odlaska u Poljsku, ali kada je Forum počeo nestala je kao rukom odnesena 🙂

viber image

viber image8viber image9

U Forumu je učestvovalo skoro 600 panelista različitih profila – od predstavnika kompanija iz oblasti energetike, rudarstva, automobilske industrije, saobraćaja, IT-ja, hemijske i farmaceutske industrije, zaštite životne sredine, turizma, preko predstavnika državnih i lokalnih vlasti, do predstavnika istraživačkih instituta, stručnjaka i novinara iz Poljske i inostranstva. Teme panela su se uglavnom ticale ekonomskih prilika u Poljskoj i poljske industrije, mada u skoro svim panelima je učestvovao barem po jedan od gostiju iz inostranstva, tako da smo čuli i iskustva drugih zemalja. Ja sam bila jedini učesnik iz Srbije. Zanimljivo je da Poljakinja Ana iz Instituta za istočne studije, koja me je kontaktirala i pozvala na Forum, odlično govori srpski jezik jer je studirala hrvatski u Gdanjsku i u Institutu je zadužena za zemlje Balkana.

viber image11

3

Od svih tema koje su se tokom dva dana trajanja Foruma mogle čuti u konferencijskim salama fenomenalnog hotela Gołębiewski (kad sam kročila u hotel imala sam osećaj kao da ulazim u Las Vegas:) ), meni su bile najzanimljivije one vezane za festivale i turizam: Festivals, Trade Fairs and Other Mass Events as a Way to Stimulate Local Economies i Cultural Heritage: What Influence on the Tourism Industry?, kao i panel o biciklizmu Travelling on Two Wheels. Bicycle Industry Today and Tomorrow. Od učesnika iz Poljske i Češke mogli smo čuti koliko je biciklizam razvijen u ovim zemljama i šta oni preduzimaju da bi povećali sigurnost biciklista na putevima. Na panelu o festivalima očekivala sam da čujem nešto o organizaciji manifestacije Evropska prestonica kulture, jer je ta titula u 2016. pripadala Vroclavu (zajedno sa španskim San Sebastijanom) i sigurna sam da je doprinela razvoju lokalne ekonomije. Bilo bi mi zanimljivo da čujem na koji način su se pripremali za tu manifestaciju, šta su sve u tih godinu dana organizovali u Vroclavu i koliko je bio veći prihod od turizma u odnosu na prethodne godine. No, dobro, pošto niko i ništa nije savršeno (osim čokoladnog suflea:)), ova moja primedba je zanemarljiva.

viber image6

viber image3

viber image16

Karpač je bajkovito mesto za odmor, skijanje i hajking po čistom vazduhu. Ima oko 6.000 stanovnika, a zajedno sa turistima cifra dogura do 15.000.

Poslednjeg dana su ljubazni domaćini organizovali šetnju kroz banju i posetu norveškoj drvenoj crkvi Vang (Wang). Legenda kaže da parovi koji kažu “da” u toj crkvi ostaju večno zajedno, pa se iskreno nadam da tvorac te legende dobija neki procenat od turističkih poseta 🙂

viber image10

Pored prilike da saznamo nešto o mestu u kome smo proveli dva ipo dana, šetnja je bila i prilika da se bolje upoznam sa nekoliko kolega-učesnika u Forumu iz raznih krajeva sveta, da razmenimo vizitke i obećamo da ćemo „sigurno posetiti Atinu/Beograd/Minhen/Dablin“.

Nadam se da su vam moj tekst i slike malo upotpunili moj doživljaj pa ako imate nedoumicu koju destinaciju sledeću da posetite, idite u Poljsku, nećete se pokajati 🙂

viber image14 viber image12 viber image13Sonjin serijal „Digitalni Gutenberg“ koji je proslavio i odveo u Poljsku, možete naći sa početkom ovde, a maestralni završetak koji govori o elektronskom izdavaštvu u Srbiji je ovde (kažem maestralno jer se slabo o tome piše 😉 ). Ko već nije naučio napamet, Sonja Ocić ljubimčeinače radi u izdavačkoj kuči Clio kao sekretar redakcije i menadžer za prava, drži master iz filologije, kulturologije, i trenutno završava doktorske studije na smeru kulture i medija na Fakultetu političkih nauka. 

PozZ!

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

9 Comments

Comment