Prijavite se za prvi Book Club u Beogradu!

Nadam se da je za svakog od vas čitanje književnosti prevashodno uživanje, način da se na neko vreme zaboravi realnost koja nas okružuje, ili pak da se ona sagleda na neki novi, promišljeniji način.

Možda je za neke, kao za mene, čitanje skoro organska potreba, i manifestuje se poput nekakve duhovne i intelektualne gladi (ili možda pre žeđi? bez vode se manje može izdržati) koju moramo da zadovoljimo.

Kako biramo ono što čitamo? Jasno je da su tu na delu mnogi faktori za svakoga od nas – neki svesni, neki ne: pisci čiji stil volimo, žanrovi čije nas zapletske vratolomije uzbuđuju, misli koje delimo sa piscem a koje su iskazane na način koji nam se čini u isto vreme i jednostavnim i jedinstvenim. Ponekada čitamo knjige za koje predosetimo da će učiniti da se bolje osećamo; ponekada nam treba neko „uzemljenje“ pa se okrećemo knjigama koje sobom nose izvesnu težinu. Sve to nije toliko ni važno koliko je važna ideja iz prve rečenice – čitamo jer uživamo.

U mom životu književnost je jedna od najznačajnijih stvari. Kada sam bio mali čitao sam jer sam naprosto morao: svet knjiga je bio tako izazovan i uzbudljiv i beskrajan! Kada sam porastao, nije bilo sumnje, znao sam da ću se i profesionalno baviti književnošću, na svaki način na koji budem mogao.

Postao sam profesor engleske književnosti, zatim i pisac, a književnost sam nastavio da proučavam i kroz magistarske i doktorske studije (u ono vreme kada je još bilo teško zamisliti da bi neko poželeo da plagira delo koje bi trebalo da je dokaz njegove strasti, znoja i truda – bila su to naivna ali lepša vremena!). Želeo sam, i dalje kao dete, da rasklopim tu igračku na najsitnije delove, i da pažljivo proučim svaki od njih, i da vidim kako se oni međusobno uklapaju. I, kao što svako dete pre ili kasnije nauči, shvatio sam: kad nešto složeno rasklopimo, nije ga uvek lako ponovo sastaviti; uvek ostane neki feder viška, neki deo plastike, kotur koji nikako da se uklopi.

I tada mi je sinulo! Moja ljubav prema književnosti može se pokazati na još jedan, važan način: mogu da razgovaram sa ljudima koji požele da razumeju kako književnost funkcioniše, zašto radi to što radi, na koji način uspeva da deluje na nas. Mogu sa drugima da se „igram“ rasklapanja književnosti, da svi zajedno proučimo šta se tu sve krije, kako je sakriveno i zašto se baš tu nalazi.

Možemo zajedno da naučimo da vidimo ono nevidljivo između redova.

Kao što je Sokrat odavno spoznao, razgovor je najbolji način da razumemo mnoge stvari. Kada „razgovaramo“ samo sa sobom, često se vrtimo u istom krugu. Ali kada taj krug postane krug ljudi koji dele istu strast ili isto interesovanje, razgovor uvek donese nešto novo, često neočekivano, ali uvek uzbudljivo. Predlažem da naš krug bude krug razumevanja kako književnost radi. Svako od nas ima deo ključa za to razumevanje, svako ima instinkt ili spoznaju stečenu dugim čitalačkim iskustvom – a moj zadatak je da upotrebim svoju strast prema čitanju i svoje iskustvo da omogućim da kao grupa podelimo sve te ideje, i da tako dođemo do jednog novog, dubljeg doživljaja književnosti. Zvuči kao zanimljiva avantura, zar ne?

Zato sa radom i počinje prvi Book Club u Beogradu. Možete se priključiti diskujsiji online, na ovom blogu ili doći da se uživo družimo i diskutujemo o književnosti!

O prvom sastanku Book Club-a više informacija ovde – sastajemo se u subotu, 26 oktobra u Parobrodu, u 17h.

VIDIMO SE – ILI ČITAMO!

Author

Uroš Tomić je doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu iz oblasti nauke o književnosti i popularne kulture. Osamnaest godina predaje engleski jezik i književnost na fakultetima u zemlji i inostranstvu, učestvovao je na brojnim konferencijama, a deset godina predavao englesku književnost na engleskom kao maternjem jeziku. Radi kao akademski i književni prevodilac. Autor je dva romana i velikog broja kratkih priča na engleskom jeziku. Ljubitelj i poznavalac filma, profesionalni džez muzičar i strastveni fotograf.

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.