Dragi Svi,

I velikim slovom Svi, jer Svi to zaslužujete! Hvala vam na ukazanom poverenju pre svega! Da je moglo, svi biste bili objavljeni na blogu! Pravo vas je zadovoljstvo bilo čitati i svi do jednog posedujete ljubav prema pisanju što nam je veoma drago. Zahvaljujemo svima vama mladima koji su želeli da izađu iz anonimnosti baš na ovom blogu, ali i onim starijima koji su svoje dugogodišnje iskustvo želeli da podele baš na ovom mestu.

Pravilo je glasilo da ćemo od svih autora (a bilo ih je preko 150!!!) izabrati samo one „bolje“. Ovo naravno, ne znači ništa – možda se naše estetike nisu prosto podudarile. Nemojte shvatiti odbijanje kao znak da niste dobri, naprotiv. Shvatite to kao nešto na čemu možete da radite i pišite što više kako biste bili sve bolji i bolji. Možda vam može i pomoći tekst sa ovog bloga koji govori o tome kako prihvatiti kritiku.

Na konkurs se prijavilo dosta vas koji nisu redovni čitaoci ovog bloga (što nam je veoma drago) i desilo se da nam postave pitanja koja su već na blogu odgovorena, a tiču se najviše objavljivanja e-knjige i uopšteno dilema oko pisanja. Zato smo odlučili da stavimo najpopularnije tekstove ispod, pa jednostavnim klikom na naslov pronađite ono šta vas zanima:

Takođe, za sve koje interesuje, samo u oktobru 2016. je otvorena mogućnost (volonterskog) gostovanja na blogu, pa iako smo vas možda odbili iz nekog razloga (a to ne mora biti zato što loše pišete), možete se uvek prijaviti da nešto napišete na zadatu temu ili temu po sopstvenom izboru (koju autorka bloga odobri pre toga). Neki od vas koji su nam bili naročito interesantni dobili su mogućnost da se prvi prijave za gostovanje na blogu.

Pored toga, za par meseci će biti ponovo otvoren konkurs (i za pesnike), pa upišite u gornjem desnom uglu vaš mail kako biste bili obavešteni o svim konkursima, seminarima i zanimljivim tekstovima koji nailaze ili pratite FB stranu.

Ono što nas je malkice razočaralo jeste činjenica da neki od vas nisu ni pročitali propozicije ovog konkursa. Ono što bismo želeli da naglasimo jeste, da ukoliko želite da budete dobar pisac, morate pre svega biti pažljiv čitalac. Tako su neki od vas poslali priče od 1500 karaktera umesto reči, čime je cela koncepcija priče obično bila narušena. Naravno, bilo je i priča koje su u tako kratkom formatu uspele da ispune suštinu.

Još nešto, a ovo je veoma važno za sve vas koji su nam poslali ljubavnu priču o rastanku dvoje ljubavnika. Priča napisana na taj način govori o trenutnom naletu tuge (očaja, besa) i uglavnom napominje osećanja koja su osobu zadesila u tom momentu. U većini slučajeva, ovakav tekst nije ličio na konkretnu priču u kojoj se nešto dešava, već pre na zapis u dnevniku u kome osoba objašnjava kako se oseća. Kada napišete takvu „priču“, naš savet je da je ostavite po strani neko vreme (minimum nedelju dana) pa joj se kasnije vratite. Razradite likove i događaje koji su doveli do ovakvog ishoda ili priču pokušajte da pretvorite u pesmu. Kada prosto nabrajate kako se osećate zbog rastanka (ona ne zna šta će od sebe, seku se vene, jastuk upija suze, kiša lagano klizi preko okna, sve još miriše na nju itd.), priča ima prizvuk jeftinog romana sa trafike. Ovo su neka opšta mesta koja su prisutna u nižerazrednoj literaturi a mi mislimo (mada ne tvrdimo da je to ispravan sud) da to ne treba biti krajnji cilj jedne ozbiljnije kratke priče. Don’t get us wrong here, napominjemo da itekako obožavamo kvalitetne ljubavne priče (pogotovo autorka ovog bloga ❤) i videćete da ćemo takve i objaviti.

Moramo dodati i da smo možda prestrogi čitaoci jer je svako od nas masterirao ili doktorirao na fakultetu koji se bavi (na jedan ili drugi način) književnošću. Ponavljamo, ne znači da je naš sud ispravan, ali za potrebe ovog konkursa, naš sud je jedini koji je u ovom virtuelnom prostoru prihvatljiv. Isto tako, često vas zanima pregled rukopisa tj. nudite autorki bloga čitanje vaših romana i tekstova. Koliko god da sam polaskana i smatram da je to dvno, na žalost moram da vas još jednom obavestim da se čitanje i ispravljanje naplaćuje jer, prosto, da sve vas čitam, drugog posla ne bih imala 🙂 Dakle, pišite na mail ako vas zanimaju detalji oko pregleda.

E sad, pitate se vi, sve je ovo lepo ali gde su rezultati konkursa zaboga?! Dakle, svi ćete biti blagovremeno obavešteni mailom o rezultatima (a ako ste se prijavili pri kraju, malo ćete da sačekate), a najbolji od ponedeljka 12. septembra objavljeni na blogu.

Svaki radni dan u o8 ujutru, jedna priča će biti objavljena po HRONOLOŠKOM redosledu kako su pristizali na konkurs (sve priče se nalaze pod kategorijom writing); a vikendom će biti objavljene priče van konkurencije.

Objavljeni učesnici nisu zaključni pobednici konkursa, oni su ušli u uži izbor, objavljeni i izlaze iz anonimnosti 🙂 Pobednike koji dobijaju nagrade biraju čitaoci ovog bloga, a na koji način će pobednik biti proglašen, saznaćete uskoro. Poenta je da ne možemo objaviti sve priče isti dan u isto vreme, pa će se glasanje za nagrade obaviti naknadno, kad sve priče budu objavljene. Za svaki slučaj zapratite FB stranicu bloga (ili ostale socijane mreže koje su navedene) ili, opet, upišite vašu adresu u gornji desni ugao (gde piše suscribe).

Na kraju, kao nagrada nekima od vas koji su se prijavili na konkurs a nama su bili naročito interesantni, odlučili smo da ponudimo spisateljske konsultacije po sniženoj ceni. S druge strane, odabranima je ta mogućnost pružena i besplatno, stoga redovno proveravajte vaše mejlove i bićete obavešteni o svemu (ne zaboravite da proverite i spam; tek nakon nedelju dana ukoliko vam mail nije pristigao, imate pravo da paničite 🙂 ).

Hvala svima još jedanput & veliki pozZ od Sonje, Ane i anonimnog beta čitaoca! 🙂

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

2 Comments

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.