(šta poklanja Clio kao proud sponsor konkursa, a i generalno sjajna knjiga za čitanje)

Ovaj roman, osim što je i nagrada za jednog našeg (kratko)pisca, takođe je i odlična knjiga za čitanje (ono, da je pozajmite ili kupite). Roman koji je objavila izdavačka kuća Clio (ko ne zna, birkaju mnogo i objavljuju najbolje) a po rečima samog autora preispituje osnove na kojima je postavljeno moderno društvo. Bez daha govori o tome šta mi kao ljudska bića radimo i koliko smo spremni da žrtvujemo svoje živote za umišljenu budućnost koja najverovatnije nikada neće doći.

Ukoliko vas zanima radnja romana, citiram sa sajta: U potrazi za poslom, jedan mladi čovek, prihvata neobičnu ponudu koja mu bez ikakvog napora donosi veliku dobit. Dok sa zadovoljstvom posmatra kako se novac množi na njegovom bankovnom računu on pravi planove za budućnost i sanja o životu koji mu je oduvek bio nedostupan. Međutim, ubrzo shvata da ništa nije kao što izgleda i da je postao zatočenik košmarne stvarnosti koja mu postepeno oduzima pravo da slobodno živi i kreće se. Ovaj roman kafkijanske atmosfere priča je o besmislu ljudskih želja, o apsurdnoj ideji o sreći koju ima savremeni čovek i o svemu onome što žrtvujemo nadajući se raju koji nikada nećemo upoznati.

Dakle, opet po rečima samog autora, veći deo romana govori o tendenciji ljudi da stave svoj život na pauzu kako bi sačekali svetlu budućnost koja će im dati uzbuđenje za kojim čeznu. Fantaziraju o sjajnom životu koji će doći da nas spase od nas samih, od svih naših dosadašnjih grešaka. Međutim, ne shvataju da je život na pauzi isto kao da se odričemo estetike, osećanja, slika i iskustava. A najbitnije pitanje koje se prožima ceo roman jeste upravo – šta je to što čekamo?

Ukoliko vas je opis knjige zaintrigirao, evo nešto i o samom autoru. Dimitris Sotakis je rođen u Atini 1973 i do sada je objavio osam romana i jednu zbirku kratkih priča, dok su brojne njegove pripovetke objavljene u antologijama savremene grčke proze. Roman Bez daha (2009) dobio je nagradu The Athens Prize for Literature časopisa „(δε)κατα“ a nedavno je objavljen njegov najnoviji roman Uskrsnuće Majkla Džeksona  (Kedros, 2014).

Knjigu na Amazonu možete pronaći klikom ovde, naručiti preko sajta izdavačke kuće Clio ili prošetati do njih ako živite u Beogradu (pa šta ako je loš dan, imate taman izgovor za čitanje).

Prim. aut. ovo sve vam pričaju Sonja i anonimni beta čitalac, a ja prepričavam jer oni su čitali i oduševljeni su a meni je dat zadatak da vam predstavim (i poklonim) knjigu koju nisam pročitala… I onda parola snađi se, moram da verujem na reč pametnijima od mene, do sad su bili u pravu (osim za jedan film, ali to je duga priča). S druge strane, ako vam se knjiga i ne svidi, ja lepo okrivim njih i okaljem ljagu bačenu na moj blog 🙂 a vi poklonite knjigu nekom za rođendan i svima lepo 😉

Ako je neko od vas pročitao knjigu, slobodno ostavite komentar ispod (kako bih se ja manje blamirala ali i) kako biste nekome pomogli u odluci da li da pročita ovu (kako kažu) sjajnu knjigu.

p.s. dragi moji verni čitaoci koji veze nemaju sa ovim konkursom i gunđaju što smisleni blog post nisam izbacila skoro: evo svečano obećavam da krećem sa pisanjem bloga uskoro, tačnije krajem septembra kada se sve ove (kratko)priče objave. Verujte mi, uživaćete u pričama drugih, dragih i talentovanih pisaca, pa zato moje pisanije može i da sačeka… U svakom sl, imate me na Instagramu redovno, tamo nešto filozofiram, pa zapratite slobodno 🙂 A knjiga?! Kad će knjiga? Isto tako, početak oktobra, da kao profi piskaralo objavim knjigu u vreme sajma 😉 

PozZ 🙂

BEZ-DAHA

Author

If you're too tired to go out tonight, just think how you'll feel at seventy two!

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.